Lubimy jeść je na co dzień, ale od święta pasztety smakują jeszcze lepiej. Przepisy Ewy Wachowicz

W moim domu, na świątecznym stole, nie może zabraknąć różnego rodzaju potraw. Istnieją też pozycje "obowiązkowe", które niezmiennie od lat przygotowuję. Mowa między innymi o pasztetach. Dzisiaj podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami.

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Pasztety są w Polsce bardzo popularne. Lubimy jeść je na co dzień, ale od święta smakują jeszcze lepiej. Bez problemu można kupić te produkty w sklepie, ale jako, że Wielkanoc za pasem, może skusicie się, by zrobić jakiś samodzielnie.

Pasztet z kurczaka. Doskonale komponuje się z chrzanem z jajkiem

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 300 g wątróbki drobiowej sparzonej
  • 400 g boczku wędzonego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz
  • ¼ szklanki rosołu
  • 200 g boczku wędzonego

CHRZAN Z JAJEM:

  • 180 g chrzanu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.
  2. Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. 
  3. Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. 
  4. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku.
  5. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. 
  6. Podawać z chrzanem. 
  7. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. 
  8. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Szybki pasztet z wątróbki

Dla tych, którzy mają mniej czasu polecam przygotowanie prostego pasztetu z samej wątróbki.

Składniki:

  • 450 g wątróbek kurzych
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 50 ml wiśniówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

  1. Wątróbki umyć, oczyścić, zmiksować. 
  2. Miksując dodać jajka i wiśniówkę oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. 
  3. Masę przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą. 
  4. Piec przez 45 minut w piekarniku w kąpieli wodnej, w temperaturze 150 st. C. 
  5. Ostudzić. 
  6. Podawać jako smarowidło.

Pasztet z grzybami

Bardzo lubię grzyby, jako dodatek do pasztetu. Niestety, to nie sezon na nie, więc wykorzystuję te mrożone.

Składniki:

  • 1½ kg łopatki wieprzowej
  • 600 g podgardla wieprzowego
  • 200 g wątróbki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  •  ½ selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 150 g mrożonych podgrzybków
  • 150 g mrożonych kurek
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka masła do natłuszczenia foremki
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Opis przygotowania:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. 
  2. W wysokim garnku podsmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. 
  3. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. 
  4. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. 
  5. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 
  6. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. 
  7. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
  8. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. 
  9. Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. 
  10. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
  11. Wbić jajka. 
  12. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą.
  13. Dokładnie wyrobić. 
  14. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
  15. Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 
  16. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. 
  17. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć. 
  18. Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.

Pasztet z musem z buraków ćwikłowych

Na sam koniec dzielę się przepisem na pasztet z musem z buraków ćwikłowych. Ten produkt to również jedna z obowiązkowych pozycji na świątecznym stole!

Pasztet z musem z buraków
Pasztet z musem z burakówmateriały prasowe

Składniki:

  • 200 g borowików suszonych
  • 3 bułki pszenne (bez skórki)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany crème fraîche 40%
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

MUS:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić. 
  2. Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.
  3. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule. 
  4. Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać.
  5. Po chwili dodać pokrojone grzyby.
  6. Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów. 
  7. Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje. 
  8. Odstawić, by masa przestygła.
  9. Żółtka oddzielić od białek. 
  10. Wymieszać z wystudzoną masą grzybową. 
  11. Dodać szklankę śmietany. 
  12. Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek. 
  13. Przyprawić solą i pieprzem. 
  14. Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać.
  15. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 
  16. Delikatnie połączyć z masą. 
  17. Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą). 
  18. Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.
  19. Przygotować mus. 
  20. Buraki upiec, wystudzić i obrać. 
  21. Przełożyć do miksera. 
  22. Dorzucić czosnek oraz chrzan. 
  23. Wycisnąć sok z cytryny. 
  24. Przyprawić solą i pieprzem. 
  25. Zmiksować na gładki krem. 
  26. Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków. 
  27. Udekorować rozmarynem i postawić na wielkanocnym stole.

Jeśli lubicie pasztety, to jestem przekonana, że większość powyższych propozycji przypadnie wam do gustu. Wykorzystajcie Wielkanoc, by przygotować coś, czego do tej pory nie próbowaliście!

„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas