Ewa Wachowicz: Co na śniadanie? Proste przepisy z pieczywem w roli głównej

Chyba zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Najczęściej jemy kanapki, ale bułkę czy kromkę można wykorzystać również w inny sposób. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka propozycji.

Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanie
Ewa Wachowicz poleca przepisy na śniadanieArchiwum autora

Chrupiące tosty francuskie

Świeża bagietka albo chrupiący chleb - uwielbiam! Chcę was jednak przekonać do tego, że nawet z czerstwego pieczywa można “wyczarować" ciekawe śniadanie. Co powiecie na tosty francuskie?

Składniki:

  • czerstwe pieczywo
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • masło klarowane
  • ser żółty
  • plastry wędliny
  • plastry wędzonej ryby
  • konfitura

Opis przygotowania:

  1. Jajka rozkłócić i zmieszać z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron.
  2. Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z serem żółtym i ketchupem, plastrami wędliny, rybą wędzoną lub na słodko z konfiturą posypane cukrem pudrem.  

Aby uatrakcyjnić potrawę można nadać tostom różne kształty, przykładowo wycinając z pieczywa krążki za pomocą pierścienia.

Bułki zapiekane z jajkiem

Jajko w bułce - palce lizać!
Jajko w bułce - palce lizać!archiwum prywatne

Inną propozycją są bułki zapiekane z jajkiem.

Składniki:

  • 4 bułki
  • masło do posmarowania
  • łosoś wędzony w plastrach lub szynka konserwowa
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan

Opis przygotowania:

  1. Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć.
  2. Powstałe w ten sposób miseczki posmarować miękkim masłem, wyłożyć plastrami wędzonego łososia lub szynką konserwową - tak, by powstało coś w rodzaju gniazda.
  3. Do każdego dodać po łyżce musztardy z całymi ziarnami gorczycy, rozsmarować. Posypać posiekanym koperkiem. 
  4. Wybić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. 
  5. Zapiec w piekarniku (180 st. C, pieczemy do momentu, w którym zetnie się białko).
  6.  Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.

Jajecznica na bagietce

Alternatywa dla klasycznej jajecznicy
Alternatywa dla klasycznej jajecznicyArchiwum autora

Jeśli lubicie jajecznicę, to polecam wam przygotowanie jej.. na bagietce! Smacznie i oryginalnie.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 4 jajka
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek sera żółtego
  • szczypiorek do dekoracji

Opis przygotowania:

  1. Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę.
  2. Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą).
  3. Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Jajka sadzone w chlebie

Wrócę jeszcze na chwilę do czerstwego pieczywa. Wystarczy wydrążyć środki kromek i w to miejsce “posadzić" jajko. Będzie efektownie! Chleb może też oczywiście być świeży.

Składniki:

  • 4 kromki chleba np. tostowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • kawałek twardego sera żółtego

Opis przygotowania:

  1. W kromkach wydrążyć środki za pomocą pierścienia lub nawet szklanki. Masło roztopić na patelni i na nim najpierw z jednej strony przesmażyć kromki.
  2.  Odwrócić na drugą stronę i wbić do chleba jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
  3. Przełożyć na talerz i zetrzeć na każdą porcję ser żółty.

Pieczywo, które nie jest świeże, nie powinno lądować w koszu na śmieci. Da się wykorzystać je na wiele sposób. Nie tylko tych powyższych. Można je zetrzeć na bułkę tartą albo namoczyć w wodzie i dodać do mięsa mielonego i usmażyć kotlety.

Moi drodzy, śniadanie nie musi być nudne. O ile kanapki smakują chyba wszystkim, o tyle warto wykorzystać pieczywo w inny, często oryginalny, sposób.

„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat