Ewa Wachowicz: Co na śniadanie? Proste przepisy z pieczywem w roli głównej
Chyba zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Najczęściej jemy kanapki, ale bułkę czy kromkę można wykorzystać również w inny sposób. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka propozycji.
Chrupiące tosty francuskie
Świeża bagietka albo chrupiący chleb - uwielbiam! Chcę was jednak przekonać do tego, że nawet z czerstwego pieczywa można “wyczarować" ciekawe śniadanie. Co powiecie na tosty francuskie?
Składniki:
- czerstwe pieczywo
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- pieprz
- masło klarowane
- ser żółty
- plastry wędliny
- plastry wędzonej ryby
- konfitura
Opis przygotowania:
Jajka rozkłócić i zmieszać z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron.
Aby uatrakcyjnić potrawę można nadać tostom różne kształty, przykładowo wycinając z pieczywa krążki za pomocą pierścienia.
Bułki zapiekane z jajkiem
Inną propozycją są bułki zapiekane z jajkiem.
Składniki:
- 4 bułki
- masło do posmarowania
- łosoś wędzony w plastrach lub szynka konserwowa
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 jajka
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
Opis przygotowania:
Z bułek odciąć górę, środki wydrążyć.
Zobacz również: Błyskawiczny deser. Porcja to tylko 120 kcal
Jajecznica na bagietce
Jeśli lubicie jajecznicę, to polecam wam przygotowanie jej.. na bagietce! Smacznie i oryginalnie.
Składniki:
- 1 bagietka
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki konserwowej
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- kawałek sera żółtego
- szczypiorek do dekoracji
Opis przygotowania:
- Masło roztopić na patelni. Na gorącym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w paski szynkę.
- Jajka wybić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę mleka i roztrzepać rózgą. Przelać na patelnię z cebulą i szynką. Usmażyć jajecznicę (lekko ściętą).
- Z bagietki odciąć górę. Środek wydrążyć. Nałożyć jajecznicę. Posypać startym serem. Zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz również: Placki ziemniaczane bez mąki i jajek
Jajka sadzone w chlebie
Wrócę jeszcze na chwilę do czerstwego pieczywa. Wystarczy wydrążyć środki kromek i w to miejsce “posadzić" jajko. Będzie efektownie! Chleb może też oczywiście być świeży.
Składniki:
- 4 kromki chleba np. tostowego
- 4 jajka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- kawałek twardego sera żółtego
Opis przygotowania:
- W kromkach wydrążyć środki za pomocą pierścienia lub nawet szklanki. Masło roztopić na patelni i na nim najpierw z jednej strony przesmażyć kromki.
- Odwrócić na drugą stronę i wbić do chleba jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem do momentu aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
- Przełożyć na talerz i zetrzeć na każdą porcję ser żółty.
Pieczywo, które nie jest świeże, nie powinno lądować w koszu na śmieci. Da się wykorzystać je na wiele sposób. Nie tylko tych powyższych. Można je zetrzeć na bułkę tartą albo namoczyć w wodzie i dodać do mięsa mielonego i usmażyć kotlety.
Moi drodzy, śniadanie nie musi być nudne. O ile kanapki smakują chyba wszystkim, o tyle warto wykorzystać pieczywo w inny, często oryginalny, sposób.