Ulubione potrawy Polaków. Jak je przygotować, by smakowały idealnie? Sprawdzone, kulinarne triki

Ewa Wachowicz zdradza triki na ulubione potrawy
Ewa Wachowicz zdradza triki na ulubione potrawyArchiwum autora

Rosół, czyli potęga klasyki

  • ½ wiejskiej kury
  • 0,5 kg wołowiny rosołowej (np. szpondra wołowego)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 śliwki suszone
  • świeży lubczyk
  • soku z cytryny lub limonki
  • makaron
  • natka pietruszki
  • marchewka z rosołu
  1. Mięso przyprawić solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrane warzywa. Przykryć i podpiec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  2. Po tym czasie wszystko przełożyć do dużego garnka. Zalać wrzątkiem, dorzucić pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
  3. Następnie dodać gałązki lubczyku, śliwki i cynamon. Zakwasić sokiem z cytryny, przykryć i gotować jeszcze przez godzinę. Podawać z makaronem, marchewką  i natką pietruszki.

Jak "podkręcić" smak jarzynowej?

Jarzynowa w nowej odsłonie
Jarzynowa w nowej odsłonieArchiwum autora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ogórki kiszone
  • ½ szklanki wody z ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • koperek i kwaśna śmietana do podania
  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, podsmażyć na maśle i zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez 30 minut.
  2. Następnie dodać ogórki starte na grubej tarce, wodę z kiszenia oraz kaszę jaglaną (najpierw przelać wodą na sicie, aby nie była gorzka). Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować przez 15 minut.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kleksem kwaśnej śmietany.

Co zrobić, by placki ziemniaczane były chrupiące?

Placki ziemniaczane to obiadowy klasyk
Placki ziemniaczane to obiadowy klasykArchiwum autora
  • 4  ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • masło klarowane do smażenia
  • łosoś wędzony
  • ser kozi
  • gęsta  śmietana
  • cukier
  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Dodać tyle śmietany lub jogurtu, aby otrzymać gęstą masę. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć na maśle klarowanym.

Kotlet schabowy - o smaku decyduje jeden trik

  • schab z kością (plastry o grubości ok. 2 cm)
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 - jajka
  • bułka tarta
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
  • 3 długie ogórki
  • sól
  • pęczek koperku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  1. Na każdym plastrze mięsa z kością położyć kilka igiełek rozmarynu. Przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, opanierować bułką tartą.
  2. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
  3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podawać z purée oraz mizerią. 
  1. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w cienkie paski lub poszatkować wzdłuż. Oprószyć solą, wsypać koperek, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odlać wodę.
  2. Na desce ułożyć kilka plastrów ogórka - tak, by lekko zachodziły na siebie i tworzyły długą wstążkę. Zwinąć i ułożyć na talerzu. W ten sposób zrobić kilka "różyczek". Jogurt wymieszać z miodem i octem jabłkowym. Polać ogórki. Udekorować koperkiem.

Mielony w bułce - prosty pomysł na smaczny obiad

  • ½ kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane lub smalec do smażenia
  • kajzerki
  • musztarda
  • ogórki kiszone
  • kilka listków sałaty
  1. Bułkę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. W misce wymieszać mięso, jajko, posiekaną cebulę, sól, pieprz i dokładnie odciśniętą bułkę. Dobrze wyrobić.
  2. Uformować kotlety - nie za duże, najlepiej wielkości pięści. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać w posmarowanej musztardą kajzerce - z ogórkiem kiszonym.
„Ewa gotuje”: Cytrynowa babka z mascarponePolsatPolsat