Orzechowe półksiężyce

Tradycyjne i smaczne


Czas przyrządzenia: 55 minut
Składniki dla: 25 sztuk

Składniki

  • 20 mąki
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 op. gotowego lukru do dekoracji

Sposób przygotowania

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone orzechy oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy możesz dodać żółtko i jajko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce.

2. Ciastka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie lukier przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciastka udekoruj cienkimi paseczkami lukru.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje