Pieczemy i gotujemy bez wpadek

Długa lista sprytnych patentów, dzięki którym z łatwością przygotujesz święta.

Wyśmienite ciasta

Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki.

Reklama

Kolorowa dekoracja: Aby zabarwić lukier, dodaj do niego syrop malinowy, sok ze szpinaku lub szczyptę kurkumy wymieszanej z wodą.

Bazie na cieście: Mazurek oblej polewą czekoladową. Ułóż na niej bazie - gałązki zrób z pasków suszonych moreli, zaś kotki z migdałów.

Słodka pisanka: Spód mazurka upiecz w owalnej formie. Polej lukrem i udekoruj, np. paskami z różnych bakalii - powstanie słodka pisanka.

Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach.

Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny.

Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy.

Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się z nich zaczynu, tylko miesza od razu z mąką. Suchych drożdży zawsze dawaj o połowę mniej niż świeżych.

Minipisanki z marcepanu: Jajeczka do dekoracji mazurka zrobisz z masy marcepanowej utartej z cukrem pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze.

Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.

Wyrabianie ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda!

Pyszny żurek i kiełbasa

Gdy jest zbyt kwaśny: Zupę możesz uratować, dodając odrobinę cukru i większą ilość śmietany. Gdy to nie pomoże, dosyp szczyptę sody oczyszczonej.

Przesolona zupa: Jeśli żurek okazuje się zbyt słony, wrzuć do niego na 10 min pokrojone jabłko, surowy ziemniak lub 2 surowe białka. Później przecedź zupę i... gotowe!

By kiełbasa nie pękała: Zanim ugotujesz, upieczesz lub usmażysz białą kiełbasę, nakłuj ją gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć.

Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia posmaruj ją odrobiną miodu.

Mniej tłusta: Biała kiełbasa będzie znacznie chudsza, jeśli w trakcie pieczenia jeszcze raz ją nakłujesz.

Efektownie podana: Kiełbaskę zwiń w ślimaczki i każdy zepnij patyczkiem do szaszłyków. Ułóż na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 min w temp. 180 st. C.

Dodajemy śmietanę: By się nie zwarzyła, przelej ją do osobnego naczynia i małymi porcjami dodawaj do niej żurek. Dopiero, gdy stanie się ciepła, wlej ją do garnka z zupą.

Za mało kwaśny żur: Jeżeli chcesz, by żurek wyszedł bardziej kwaskowy, dodaj sok z cytryny lub 1-2 łyżki octu.

By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców.

Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj i dopiero wtedy włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz przez 30 min.

Pieczona pod pierzynką: 5 łyżek ostrej musztardy (np. francuskiej, dijon) wymieszaj z 1 łyżką wody, dodaj 1 łyżkę płynnego masła i 2 łyżki bułki tartej. Masę nałóż na kiełbasę 20 min przed końcem pieczenia.

Świetny smak: Chcesz, by kiełbaska była chrupiąca i soczysta? Najpierw parz ją przez 10 min. Wyjmij i zostaw pod przykryciem na 15 min. Przełóż do brytfanny, wlej 1 szkl. bulionu i posyp majerankiem. Piecz 30 min w 170 st. C.

Jajka bez pęknięć: Jak ugotować jajko, aby nie pękło i ładnie obierało się ze skorupki? Przed gotowaniem czubek jajka nakłuj igłą, a do wody dodaj szczyptę soli.

Ziemniaki w żurku: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde.

Wyborne mięsa

By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki równomiernie rozejdą się po pieczeni i każdy kawałek będzie soczysty.

Domowa przyprawa: Zrobisz ją sama z suszonych ziół. Wymieszaj w równych proporcjach tymianek, majeranek, bazylię, natkę pietruszki i rozmaryn.

Sztuka krojenia: Mięso, niezależnie od rodzaju, krój w poprzek włókien.

Superpomysły

Sernik dłużej zachowa świeżość, jeśli do masy dodasz ugotowany ziemniak.

Nie jesteś pewna, czy drożdże nie są stare? Wrzuć kawałek do szklanki z wodą. Jeśli wypłyną, są świeże i możesz ich użyć.

Kruche ciasto klei się do rąk i wałka? Nie podsypuj go mąką, bo będzie twarde. Włóż je na 15 min do lodówki.

Aby uratować nieudany majonez, utrzyj z olejem kolejne żółtko i zwarzoną porcję powoli dodaj do masy.

Pieczesz bułeczki lub rogaliki? Przed włożeniem ich do piekarnika posmaruj je rozmąconą wodą z cukrem. Będą rumiane i błyszczące.

Smak drożdżowej baby możesz urozmaicać, dodając do ciasta sok z cytryny lub korzenne przyprawy.

Mąkę do wypieków przesiej przez sitko. Dzięki temu zostanie napowietrzona i ciasto lepiej wyrośnie!

Mąka na drożdżowe ciasto powinna być ciepła. Wsyp ją do miski i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. C.

Pascha będzie bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko.

Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane albo suszone.

Najlepsza jest pascha z domowego twarogu. Zrób go ze świeżego, niepasteryzowanego mleka.

Napisy na ciastach zrobisz, wyciskając lukier z torebki foliowej z wyciętym rogiem.

Sernik piecz w temp. 180 st. C. Upieczony w wyższej, będzie się rozpadał.

Sernik z pianą wstawiaj do gorącego piekarnika, bez piany - do lekko nagrzanego.

Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, oprósz je mąką i wsyp na końcu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje