Robią furorę na wielkanocnym stole. Jajka faszerowane pierwsze znikają z półmisków

Jajka faszerowane to klasyk na wielkanocnym stole. Wyglądają apetycznie, a smakują jeszcze lepiej, więc idealnie wpasowują się w odświętną atmosferę. To na tyle efektowna, a zarazem prosta przekąska, że jajka faszerowane warto przygotowywać nie tylko od święta. Sprawdzą się jako poczęstunek na imprezę lub pomysł na pożywne śniadanie. Tym bardziej że za każdym razem mogą smakować inaczej – wszystko zależy od nadzienia.

Jajka na twardo nie muszą być nudne
Jajka na twardo nie muszą być nudne123RF/PICSEL
Jajka na twardo nie muszą być nudne
Jajka na twardo nie muszą być nudne123RF/PICSEL

Sprytny trik na oporną skorupkę

Zanim przejdziemy do przepisów na jajka faszerowane, dobrze jest zaznajomić się z trikiem, dzięki któremu na talerzu będą wyglądać nienagannie. Gotowanie jajek na twardo to jedno z najprostszych zadań kulinarnych. Schody zaczynają się wtedy, gdy chcemy je szybko obrać. Niejednokrotnie zdejmując skorupkę, pociągamy razem z nią kawałki białka. Jajko nadal smakuje dobrze, ale nie wygląda najlepiej, a przecież dania na Wielkanoc powinny prezentować się bez zarzutu.

Wystarczy, że do gotującej się wody dodasz dwa-trzy plasterki cytryny. Dzięki nim skorupkę zdejmiesz w kilka sekund, a białko będzie nienaruszone. Jajka na twardo gotuj przez 8-10 minut. Zbyt długie trzymanie ich we wrzątku doprowadzi do powstania nieestetycznej, sinej obwódki wokół żółtka.

Propozycja uniwersalna, czyli jajka faszerowane szynką

Oto przepis na jajka faszerowane, które cieszą się dużą popularnością podczas świątecznych posiedzeń przy stole. Nie potrzeba wymyślnych produktów, by stworzyć smaczny poczęstunek — nawet na ostatnią chwilę.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki
  • 2 łyżeczki posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ostudzone jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do osobnej miski. Rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj pokrojoną na małe kawałki szynkę, 1 łyżeczkę rzeżuchy, majonez i musztardę. Dopraw, jeśli uważasz to za konieczne.
  3. Wymieszaj i przełóż porcje farszu do białek. Udekoruj resztą rzeżuchy.
Czerwona papryka doda farszowi kolorytu. Rzeżuchę możesz zamienić na koper
Czerwona papryka doda farszowi kolorytu. Rzeżuchę możesz zamienić na koper123RF/PICSEL

Jajka faszerowane w skorupkach

Wymagają trochę więcej pracy, ale efekt jest wart wysiłku. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach można urozmaicać różnymi dodatkami — prezentujemy wersję podstawową, którą docenią również jarosze.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ważnym etapem jest przekrojenie ostudzonych jajek na pół — powinny zostać w skorupkach, więc potrzebujesz do tego ostrego noża. Ostrożnie wyjmij całą zawartość ze skorupki i przełóż do głębokiego naczynia.
  2. Jajka dokładnie rozgnieć, dodaj do nich koperek oraz majonez. Przypraw, a wierzch posyp bułką tartą.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż jajka farszem do spodu i smaż przez kilka minut do momentu, aż bułka tarta się zarumieni.

Kulinarne symbole Wielkanocy, czyli jajka faszerowane chrzanem

Wyrazisty w smaku chrzan w okolicach Wielkanocy zyskuje ważną symbolikę. Ma zapewniać krzepę i siłę, wzmacniając cenne właściwości innych tradycyjnych frykasów. Świetnie nadaje się również do faszerowania jajek, które dzięki niemu zyskują nieco pikantny charakter.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki startego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z ugotowanych jajek wyjmij żółtka.
  2. Zmiksuj je z chrzanem i majonezem. Pod koniec dodaj przyprawy.
  3. Powstałą pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem — z zielonym akcentem będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas