Pyszne smarowidło na Wielkanoc. Pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka

Wielkanoc coraz bliżej i jeśli szukasz przepisu na świąteczne śniadanie, to dobrze trafiłeś. Do przygotowania pysznego smarowidła potrzebujesz zaledwie kilku składników. To niezwykle zdrowe połączenie, które zniknie ze stołu natychmiastowo.

Pasta z jajek i tuńczyka (zdj. ilustracyjne)
Pasta z jajek i tuńczyka (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Wielkanocne przepisy. Smarowidło na świąteczne śniadanie

Na świąteczne śniadanie poleca się również pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka. To pyszne, a także zdrowe połączenie. Jajka są bogate w składniki odżywcze. To nie tylko źródło białka, ale także witamin A, D, E i K. Nie można zapominać o zawartej w nich cholinie oraz luteinie. Poza tym można w nich znaleźć żelazo, potas, wapń, fosfor, sód, magnez, miedź, cynk i selen.

Tuńczyk to z kolei źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D i B6 oraz potasu, jodu, magnezu i selenu.

Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka123RF/PICSEL

Przepis na smarowidło z jajek i tuńczyka

Wykonanie pasty z jajek oraz tuńczyka jest niezwykle proste i zdecydowanie okaże się hitem podczas świąt wielkanocnych. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:

  • 2 puszki tuńczyka 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • sól 
  • pieprz
  1. Tuńczyka trzeba odsączyć, przełożyć do miski i lekko rozdrobnić widelcem.
  2. Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
  3. Całość należy wymieszać z majonezem oraz musztardą, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Opcjonalnie, by wzbogacić smarowidło z jajek i tuńczyka, można dodać pokrojone ogórki konserwowe, cebulę lub szczypiorek. Zamiast majonezu sprawdzi się również jogurt naturalny.

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas