Pyszne smarowidło na Wielkanoc. Pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka
Wielkanoc coraz bliżej i jeśli szukasz przepisu na świąteczne śniadanie, to dobrze trafiłeś. Do przygotowania pysznego smarowidła potrzebujesz zaledwie kilku składników. To niezwykle zdrowe połączenie, które zniknie ze stołu natychmiastowo.
![Pasta z jajek i tuńczyka (zdj. ilustracyjne)](https://i.iplsc.com/000INFDPVNJSFPBF-C322-F4.webp)
Wielkanocne przepisy. Smarowidło na świąteczne śniadanie
Na świąteczne śniadanie poleca się również pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka. To pyszne, a także zdrowe połączenie. Jajka są bogate w składniki odżywcze. To nie tylko źródło białka, ale także witamin A, D, E i K. Nie można zapominać o zawartej w nich cholinie oraz luteinie. Poza tym można w nich znaleźć żelazo, potas, wapń, fosfor, sód, magnez, miedź, cynk i selen.
Tuńczyk to z kolei źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D i B6 oraz potasu, jodu, magnezu i selenu.
![Pasta z tuńczyka](https://i.iplsc.com/000AS43L8GKL8FFT-C322-F4.webp)
Zobacz także: U teściowej wygrywa z sałatką jarzynową. Odkąd znam przepis, robię ją zawsze w Wielkanoc
Przepis na smarowidło z jajek i tuńczyka
Wykonanie pasty z jajek oraz tuńczyka jest niezwykle proste i zdecydowanie okaże się hitem podczas świąt wielkanocnych. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:
- 2 puszki tuńczyka
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- Tuńczyka trzeba odsączyć, przełożyć do miski i lekko rozdrobnić widelcem.
- Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
- Całość należy wymieszać z majonezem oraz musztardą, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie, by wzbogacić smarowidło z jajek i tuńczyka, można dodać pokrojone ogórki konserwowe, cebulę lub szczypiorek. Zamiast majonezu sprawdzi się również jogurt naturalny.
***