U teściowej wygrywa z sałatką jarzynową. Odkąd znam przepis, robię ją zawsze w Wielkanoc

Sałatka teściowej zrobi furorę podczas Wielkanocy
Sałatka teściowej zrobi furorę podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Warstwowy przysmak na Święta Wielkanocne

Zobacz również:

    Wielkanocna sałatka teściowej

    Jak przygotować wielkanocną sałatkę teściowej?
    Jak przygotować wielkanocną sałatkę teściowej?123RF/PICSEL
    • 250 g szynki konserwowej (w puszce lub plasterkach)
    • 3 jajka na twardo
    • 300 g selera konserwowego
    • ½ puszki ananasa
    • 1 duża puszka kukurydzy
    • 1 garść rodzynek
    • ½ pęczka zieleniny (szczypiorku, koperku, pietruszki)
    • 3 duże łyżki majonezu
    • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić sałatkę teściowej?

    1. Zaczynamy od wsypania rodzynek do miski, a następnie zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na ok. 30 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku.
    2. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy na niewielkie kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, pozbywamy się skorupki i drobno siekamy.
    3. Umytą i osuszoną zieleninę szatkujemy, kukurydzę odsączamy z zalewy, a selera dodatkowo lekko odciskamy z nadmiaru płynu i kroimy na krótsze paseczki.
    4. Szynkę konserwową w kawałku lub plastrach kroimy najpierw w paski, a później w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce.
    5. Zawartość salaterki mieszamy z majonezem i jogurtem, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do porządnego schłodzenia. Smacznego!
    Sałatka z karczochów z jajkiemInteria KulinariaInteria Kulinaria