Sąsiadka za zapachem popędzi pod twoje drzwi. Przepis jest banalny

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Pomidor został niedawno wybrany najzdrowszym owocem na świecie z uwagi na zawartość wielu cennych dla organizmu witamin i minerałów. Jednak pomidory jadamy nie tylko z uwagi na ich wpływ na zdrowie, ale również z powodu na doskonały smak. Tym razem podpowiemy, jak zrobić doskonałe, suszone pomidory, które pieszczą podniebienie niczym mały obłoczek.

Sposób na suszone pomidory w zalewie z oliwy
Sposób na suszone pomidory w zalewie z oliwy123RF/PICSEL

Co potrzeba do suszenia pomidorów?

Do suszenia pomidorów najlepiej jest wybrać owoce bardzo mięsiste, których miąższ nie będzie zbyt bogaty w wodę. Wówczas proces suszenia przebiegnie szybciej, a pomidory będą doskonale smakować.

Ponadto musimy wyposażyć się w piekarnik z funkcją termo-obiegu, zioła prowansalskie, czosnek, dobrej jakości oliwę, ocet balsamiczny i olej bezzapachowy.

Do suszenia najlepiej nadają się pomidory mięsiste
Do suszenia najlepiej nadają się pomidory mięsiste123RF/PICSEL

Jak wysuszyć pomidory w piekarniku?

Przede wszystkim dokładnie myjemy pomidory, osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy je wzdłuż na połówki. Tak przygotowane owoce przekładamy na blachę do pieczenia, posypujemy ziołami, z kolei czosnek siekamy w cienkie plasterki i nakładamy na kawałki pomidorów. Pomidory z czosnkiem i ziołami skrapiamy oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopniu Celsjusza i włączamy funkcję termoobiegu. Blachę do pieczenia z pomidorami wkładamy do piekarnika i nie zamykamy całkowicie drzwiczek od urządzenia. Taki zabieg sprawi, że szybciej odparuje wilgoć. Pamiętajmy jednak, by w pobliże piekarnika nie dopuszczać dzieci i zwierząt, a samemu zachować ostrożność.

Pomidor to najzdrowszy owoc na świecie
Pomidor to najzdrowszy owoc na świecie123RF/PICSEL

Pomidory suszymy do momentu, aż zrobią się z nich cienkie, suche plastry.

Gdy pomidory odpowiednio się wysuszą, wyłączamy piekarnik i czekamy, aż owoce ostygną. Następnie pomidory wkładamy do czystego słoika, zalewamy jedną łyżeczką octu balsamicznego oraz olejem. Gotowe!

"Żony Warszawy. Historie Prawdziwsze": Anita Kuś-MunsanjeINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas