Pomidory kiszone. Przepis jest hitem w domu Ewy Wachowicz
Nie wiem czy wiecie, że pomidory są wdzięcznym materiałem na kiszonki. Takie zamknięte w słoiku można zimą użyć do przygotowania sałatek, jak i zupy pomidorowej - mówi Ewa Wachowicz. Oto jej przepis na ten wyjątkowy przysmak.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich),
- 4 ząbki czosnku,
- kawałek chrzanu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- koper,
- solanka: 30 g soli na 1 l wody.
Opis przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą.
- Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać.
- Odstawić na 5-7 dni.
- Po tym czasie szczelnie zamknąć.
- Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika.
- Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie pomidorów nie brakuje.
- Mogą to być tradycyjne potrawy, albo całkiem oryginalne - wybór należy do was.
- Jestem przekonana, że na pewno więcej niż tylko jedna receptura, przypadnie wam do gustu
Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami