Pomidory kiszone. Przepis jest hitem w domu Ewy Wachowicz

Nie wiem czy wiecie, że pomidory są wdzięcznym materiałem na kiszonki. Takie zamknięte w słoiku można zimą użyć do przygotowania sałatek, jak i zupy pomidorowej - mówi Ewa Wachowicz. Oto jej przepis na ten wyjątkowy przysmak.

Pomidory kiszone Ewy Wachowicz
Pomidory kiszone Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (niezbyt dużych, najlepiej malinowych, koktajlowych, paprykowych i tygrysich),
  • 4 ząbki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • koper,
  • solanka: 30 g soli na 1 l wody.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyć, osuszyć i ułożyć w słoiku z czosnkiem, kawałkiem chrzanu, koprem i gorczycą. 
  2. Zalać wystudzoną solanką. Przykryć, ale nie zakręcać. 
  3. Odstawić na 5-7 dni. 
  4. Po tym czasie szczelnie zamknąć. 
  5. Jeśli chcemy mieć pomidory małosolne, to należy zakręcić słoik po 2-3 dniach. 
  6. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  7. Podane proporcje wystarczą do wypełnienia 2-litrowego słoika. 
  8. Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie pomidorów nie brakuje. 
  9. Mogą to być tradycyjne potrawy, albo całkiem oryginalne - wybór należy do was. 
  10. Jestem przekonana, że na pewno więcej niż tylko jedna receptura, przypadnie wam do gustu
„Ewa gotuje”: Ciasto drożdżowe z konfiturą i kruszonkąPolsat