Sylwestrowe sałatki na mniejszy i większy apetyt. Goście nie wyjdą głodni

Szaleństwo sylwestrowej nocy nie mogłoby się obyć bez doborowego towarzystwa, dobrej muzyki, ulubionych napojów oraz przepysznych sałatek. Podpowiadamy kilka receptur, których smak zaskakuje, a ich wykonanie nie wymaga od nas spędzania wielu godzin w kuchni.

Sałatki to pomysł na szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe
Sałatki to pomysł na szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe123RF/PICSEL

Meksykańska sałatka z nachosami

Widowiskowa sałatka, której sam wygląd sprawia, że staje się prawdziwą królową imprezowych stołów. Najlepiej prezentuje się w przezroczystej salaterce, dzięki której z każdej strony możemy podziwiać każdą smakowitą warstwę. Meksykański przysmak to patent na wykorzystanie nadwyżki mięsa mielonego.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 5-6 łyżek majonezu
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 2 czerwone cebule
  • 3-4 pomidory
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • 1 opakowanie nachosów
  • szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od obrania cebuli z łupiny, a następnie kroimy ją w niewielką kostkę. Na patelnię wylewamy porcję oleju, porządnie rozgrzewamy i dodajemy mięso mielone.
  2. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy cebulę, sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec smażenie dodajemy koncentrat pomidorowy.
  3. Gotowe mięso odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za pieczarki. Obrane i pokrojone w plastry wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy, aż zrumienią się z każdej strony.
  4. Na dnie dużej salaterki układamy umyta, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Kolejną warstwę tworzą sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Na pomidorach ląduje wystudzone mięso z cebulą i przyprawami, które przykrywamy podsmażonymi pieczarkami.
  6. Pieczarki chowamy pod porcją kukurydzy odsączonej z zalewy, na to dajemy czerwoną fasolę i całość zalewamy jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem.
  7. Ser żółty w kawałku trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Nachosy układamy dookoła brzegów salaterki, a część kruszymy i posypujemy środek sałatki.
  8. Tak przygotowany przysmak wkładamy na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze się schłodziła, a składniki przeszły swoimi smakami.

Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Sałatka makaronowa syci na długo
Sałatka makaronowa syci na długo123RF/PICSEL

Miłośnicy makaronu w każdym wydaniu nie mogą przejść obojętnie obok tego przepisu. Sałatka na bazie makaronu, jajek, szynki oraz warzyw z puszki to szybki i smakowity pomysł na przekąskę dla zaproszonych na Sylwestra gości. Nieskomplikowana w przygotowaniu, ekspresowo znika z talerzy.

Składniki:

  • 300 g szynki drobiowej
  • 5 jajek na twardo
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 1,5 szklanki makaronu penne
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 por
  • 10 łyżek majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
  • posiekany pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
  2. Odsączone z zalewy ogórki oraz kawałek szynki drobiowej kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy pokrojoną w talarki białą część pora.
  3. Na wierzch składników wsypujemy ugotowany al dente makaron penne oraz kukurydzę razem z zalewą. Ten trik uchroni makaron przed wpijaniem majonezu.
  4. Do miski dodajemy także posiekaną pietruszkę, jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Smacznego!

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Zaletą sałatek składających się z wielu warstw jest nie tylko ich niebywały smak, ale także zachwycający wygląd. Harmonijnie łączące się ze sobą składniki dostarczają wrażeń kubkom smakowym, wprawiając gości w dobry nastrój. Tego rodzaju przekąska idealnie nadaje się na sylwestrową noc pełną wrażeń. Warstwową sałatkę z tuńczykiem najlepiej podawać w wysokich szklanych naczyniach lub pękatych szklankach.

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 jajek na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Do miski nakładamy majonez, dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy. Po doprawieniu solą oraz pieprzem odkładamy sos na bok.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na tarce o grubych oczkach do jednej miseczki, a żółtka na tarce o drobnych oczkach do osobnej.
  3. W kolejnym kroku odsączamy z zalewy tuńczyka, groszek oraz kukurydzę. Umytą i osuszoną cebulą ze szczypiorkiem drobno siekamy.
  4. W wysokiej i przezroczystej salaterce lub jednoporcjowych naczyniach układamy kolejno - starte białka, groszek, tuńczyka, cebulę ze szczypiorkiem, kukurydzę, tarty żółty ser, sos jogurtowo - majonezowy oraz żółtka.
  5. Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz porcją świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka kartoflana zero wastePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas