Trzy sposoby na sałatkę z makaronem
Sałatki z makaronem to pomysł na obiad, jak i idealne danie na imprezę. Są sycące i smaczne, a przygotować je można na wiele sposobów. Przyrządzenie sałatek z makaronem jest szybkie i proste.

Orientalna sałatka z makaronem
Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka;
- 50g makaronu chińskiego (sojowego lub ryżowego);
- 1 łyżka sosu sojowego;
- pół puszki kukurydzy konserwowej;
- 1 puszka ananasa;
- olej rzepakowy do smażenia;
- 4-5 gałązek świeżego koperku;
- 2-3 łyżki majonezu;
- sól i pieprz;
Zobacz również:
Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to należy go pociąć na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją z opakowania. Makaron ryżowy należy jedynie zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem.
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki, a następnie mieszamy z przyprawami i sosem sojowym. Mięso smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Koperek siekamy na drobno. Przygotowane składniki mieszamy razem w misce. Do sałatki z makaronem dodajemy majonez. Wierzch można posypać dla ozdoby koperkiem lub prażonym sezamem.

Warstwowa sałatka z makaronem orzo
Składniki
- 350-400 g makaronu orzo;
- 300 g szynki wieprzowej;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 3-5 jajek;
- 1 op. mozzarelli w zalewie;
- pęczek szczypioru;
- majonez + kwaśna śmietana (w stosunku 2:1);
- sól, pieprz;
Warzywa myjemy i kroimy na drobne kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy. Mozzarellę należy odsączyć z zalewy, a szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę z makaronem orzo układamy w wysokiej misce warstwami w dowolnej kolejności.
Sos przygotowujemy, mieszając majonez z kwaśną śmietaną i doprawiając go solą oraz pieprzem. Wykładamy sos na sam wierzch i posypujemy pokrojonym szczypiorem. Sosem można także przekładać pojedyncze warstwy.

Sałatka z tortellini
Składniki
- 1 paczka tortellini;
- 100 g żółtego sera;
- 150 g szynki konserwowej;
- pół papryki;
- garść pomidorków cherry;
- 1 duży ogórek świeży;
- 2 ogórki kiszone;
- mała puszka kukurydzy;
Pierożki tortellini z dowolnym nadzieniem gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa należy umyć i pokroić na kawałki. Kukurydzę odsączamy, a ser żółty i szynkę konserwową kroimy na drobne kawałki. Można także wykorzystać starty na tarce ser.
Wszystkie składniki mieszamy razem lub układamy warstwowo w wysokiej misce. Dodajemy do tego wybrany sos lub trochę majonezu. Sałatka z tortellini jest gotowa do podania.
***
Zobacz także:
Sałatka z tuńczykiem
Pomysł na drugie śniadanie i nie tylko: Przekładana sałatka
Wiosenna sałatka z cukienią