Przejadła ci się sałatka jarzynowa? Mamy przepis na pyszną alternatywę
Oprac.: Łukasz Piątek
Sałatka jarzynowa, bez wątpienia królowa polskich, świątecznych sałatek. I choć powinna znaleźć się na stole podczas rodzinnego spotkania, to czasami warto postawić również na jej alternatywę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj jeden z przedstawianych przepisów.
Prawdopodobnie nie ma smaczniejszej sałatki jak wspomniana już jarzynowa, ale czasami warto poeksperymentować i uraczyć podniebienie innym daniem, jednak nadal bardzo zbliżonym do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Sałatka z selerem
Składniki:
- 350 g selera konserwowego lub świeżego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1/3 puszki ananasa z puszki,
- 150 g żółtego sera,
- 4 małe ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- szczypta soli i pieprzu,
Seler, żółty ser, ogórki i ananasa kroimy w drobną kostkę i wkładamy do naczynia. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wsypujemy do naczynia z selerem i resztą składników. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Czytaj także: Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom
Sałatka z jajkiem i serem
Składniki:
- 8 jajek
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g groszku konserwowego
- 200 g żółtego sera
- 6 rzodkiewek
- 120 g szynki drobiowej
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatka pieczarkowa
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 3 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
- 2 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia. Pieczarki odsączamy z zalewy i w zależności od ich wielkości, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki lądują w naczyniu z jajkami.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do jajek i pieczarek. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w małą kostkę i wkładamy do naczynia z resztą składników. Do całości dodajemy odrobinę zalewy po ogórkach kiszonych, majonez, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.