Przejadła ci się sałatka jarzynowa? Mamy przepis na pyszną alternatywę

Sałatka jarzynowa, bez wątpienia królowa polskich, świątecznych sałatek. I choć powinna znaleźć się na stole podczas rodzinnego spotkania, to czasami warto postawić również na jej alternatywę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj jeden z przedstawianych przepisów.

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek
Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatekmateriały prasowe

Prawdopodobnie nie ma smaczniejszej sałatki jak wspomniana już jarzynowa, ale czasami warto poeksperymentować i uraczyć podniebienie innym daniem, jednak nadal bardzo zbliżonym do tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Sałatka z selerem

Składniki:

  • 350 g selera konserwowego lub świeżego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1/3 puszki ananasa z puszki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 4 małe ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypta soli i pieprzu,

Seler, żółty ser, ogórki i ananasa kroimy w drobną kostkę i wkładamy do naczynia. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wsypujemy do naczynia z selerem i resztą składników. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatka z jakiem z powodzeniem zastąpi klasyczną, jarzynową
Sałatka z jakiem z powodzeniem zastąpi klasyczną, jarzynową123RF/PICSEL

Sałatka z jajkiem i serem

Składniki:

  • 8 jajek
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g groszku konserwowego
  • 200 g żółtego sera
  • 6 rzodkiewek
  • 120 g szynki drobiowej
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, szynkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy.

Pieczarki są doskonałym dodatkiem do sałatki
Pieczarki są doskonałym dodatkiem do sałatki123RF/PICSEL

Sałatka pieczarkowa

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia. Pieczarki odsączamy z zalewy i w zależności od ich wielkości, możemy je pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki lądują w naczyniu z jajkami.

Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do jajek i pieczarek. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w małą kostkę i wkładamy do naczynia z resztą składników. Do całości dodajemy odrobinę zalewy po ogórkach kiszonych, majonez, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

„Ewa gotuje”: Sernik z jogurtuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas