Udka w pomidorach

Danie pełne aromatu świeżych warzyw

Składniki dla: 6-8 porcji

Składniki

  • 5 pomidorów
  • marchewka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 6-8 udek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki susz. oregano
  • 300 ml bulionu
  • trochę mąki do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Pomidory pokrój (możesz je sparzyć i zdjąć skórkę). Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Paprykę przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w paseczki lub kostkę. 

Reklama

2. Udka oprósz solą, pieprzem, a następnie mąką. Zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Na tłuszczu ze smażenia podduś warzywa. Wlej bulion. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś kilka minut. Do pomidorowego sosu włóż mięso, duś do miękkości. Podaj z natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje