Wielkanocna tarta z gruszką

Z masą kajmakową i orzechami.

Podstawą każdego mazurka jest idealne kruche ciasto. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości nic nie stoi na przeszkodzie by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i zamiast mazurka stworzyć pyszną, wielkanocną kajmakową tartę.  

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 75 g cukru

Składniki na nadzienie

  • 1 puszka Kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
  • 100 g orzechów laskowych np. Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
  • 40 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 4 gruszki

Przygotowanie:

Reklama

1. Mąkę łączymy z solą oraz cukrem. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Ciasto szybko i sprawnie zagniatamy. Uformowaną, gładką kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.

2. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia i wsypujemy groch lub fasole. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopi i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy jeszcze około 10 minut by ciasto nabrało złotej barwy. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi oraz migdałami. Na ciasto przekładamy masę z orzechami i następnie układamy obrane, pokrojone na pół i wydrążone gruszki.. Całość do dekoracji posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem schładzamy przez minimum godzinę w lodówce.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje