Wielkanocny barszcz biały. Na czym gotować potrawę, by sama znikała z talerzy?

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Często stawia się go obok żurku, jako drugą najpopularniejszą potrawę wielkanocną. Barszcz biały powstaje na bazie o wiele delikatniejszego zakwasu pszennego, a charakterystycznego smaku dodają mu dobrze skomponowane składniki. W zupie nie może zabraknąć białej kiełbasy, skwarków z boczku, czosnku oraz sporej porcji świeżego chrzanu. Jak przygotować świąteczny przysmak w domu? Podpowiadamy.

Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?
Jak przygotować sycący i apetyczny barszcz biały na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Barszcz biały - charakterystyczne przyprawy

Żur, żurek i barszcz biały to dla wielu osób nadal określenie jednej i tej samej zupy. Okazuje się jednak, że choć występują wymiennie, oznaczają trzy zupełnie różne dania. Barszcz biały to zupa tradycyjnie podawana w Wielkanoc. Podaje się ją na zakwasie lub wywarze mięsnym, z dodatkiem suszonych grzybów i białej kiełbasy. Sukces w przygotowaniu wyśmienitego barszczu białego w dużej mierze zależy od użytych składników głównych, jednak nie należy zapominać także o przyprawach.

Dzięki jakim kompozycjom uzyskamy idealnie zbalansowany smak? Doświadczeni kucharze wskazują na kilka kluczowych dodatków. Na liście znalazły się przede wszystkim:

  • woda z kiszonych ogórków lub kapusty,
  • ocet spirytusowy,
  • cukier,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • korzeń chrzanu.

Na jakim mięsie ugotować barszcz biały?

Czy każdy gatunek mięsa sprawdzi się podczas przygotowywania garnka pełnego parującego i aromatycznego barszczu białego? Osoby o większym doświadczeniu kulinarnym jasno wskazują, że najlepiej wybrać się po mięso wędzone. W sklepie poprośmy o porcję żeberek wieprzowych, wędzonego boczku lub chłopskiej wędzonki. 

Sekretem udanej zupy jest także solidny zakwas. Możemy ułatwić sobie zadanie i kupić gotowy w butelce lub przygotować go samodzielnie. Sam przepis nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujemy jedynie zgromadzić:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • czosnek i liść laurowy do smaku.

Przygotowanie zakwasu

  1. Zaczynamy od wyparzenia słoika, w którym nasz zakwas będzie dojrzewał, a następnie dokładnie go suszymy.
  2. Do przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę i dolewamy ciepłą wodę. Dodajemy przyprawy według uznania, delikatnie mieszamy i odstawiamy słoik w suche i ciepłe miejsce.
  3. Zakwas na barszcz biały kisimy aż do momentu, w którym ze słoika zacznie wydobywać się kwaskowaty zapach.
  4. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 10 dni.

Barszcz biały - wielkanocny przepis

Na wielkanocnym stole królują nie tylko sałatki jarzynowe, babki i mazurki, ale przede wszystkim pyszniący się w wazie barszcz biały. Przygotowany na aromatycznym zakwasie i wywarze z wędzonego boczku i warzyw. Serwowany z jajkiem na twardo i świeżym pieczywem sprawia, że święta smakują wyśmienicie.

Składniki na barszcz biały

  • 800 ml zakwasu domowego lub z butelki
  • 1,5 l wody
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 80 ml śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • ½ selera

Do podania

  • pieczywo
  • jajka na twardo
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie barszczu białego

  1. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie i podsmażamy bez użycia tłuszczu. Kiedy skwarki się zarumienią, dodajemy umyte i pokrojone warzywa, grzyby oraz całe kiełbaski.
  2. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z wywaru warzywa, a kiełbasy odkładamy na osobny talerz.
  3. Do pozostałego w garnku wywaru dolewamy zakwas, a po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem i łyżką majeranku.
  4. W miseczce łączymy ze sobą kwaśną śmietanę i chochlę zupy. Po dokładnym rozmieszaniu wlewamy miksturę do garnka.
  5. Teraz wystarczy całość ponownie zagotować, a następnie podawać w głębokim talerzu z jajkiem na twardo, plasterkami białej kiełbasy i pieczywem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Barszcz czerwony na kwaśnicyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas