Reklama

Chrzanowa, żurek albo biały barszcz: wszystko o wielkanocnych zupach

Nieodzownym elementem polskiej Wielkanocy są tradycyjne potrawy, a zupy wśród nich zajmują szczególne miejsce. W naszym kraju stanowią one podstawę, a podczas świąt wielkanocnych każda rodzina stara się przygotować je tak, by były pyszne i ugotowane z najlepszej jakości składników.

Artykuł z ekspozycją partnera

Polskie zupy wielkanocne - TOP 3

Od wieków na polskich stołach ze święconką swoje nieodzowne miejsce znajdują tradycyjne zupy. Zależnie od regionu kraju i rodzinnych zwyczajów wybór gospodyń i kucharzy pada najczęściej na trzy najbardziej popularne dania: barszcz biały, chrzanową i żurek.

Barszcz biały przygotowywany jest z białych kiełbas, zakwasu, ziemniaków, jajek oraz śmietany. Dodatek chrzanu nadaje mu charakterystyczny pikantny smak, a dla wielu z nas jest powrotem do wspomnień z dzieciństwa.

Zupa chrzanowa to kolejna tradycyjna zupa wielkanocna, która powinna znaleźć się na stole każdej polskiej rodziny. Jeśli nie przygotowywaliśmy jej nigdy wcześniej, być może właśnie te święta mogą być okazją, by włączyć ją do menu — zamiast lub obok barszczu. Tu również znajdziemy białą kiełbasę, jajko i śmietanę, ale dodatkowo też chrzan. Miłośnicy ostrego smaku z pewnością bardzo ją docenią.

Reklama

Nie można pominąć także żurku - klasycznej polskiej zupy, która także jest symbolem naszych świąt wielkanocnych. Żurek tworzymy na bazie zakwasu z mąki żytniej, kiełbasy, ziemniaków, cebuli, boczku i jajek.

Sekret udanej Wielkanocy

Pierwszą kwestią, na którą trzeba zwrócić baczną uwagę, są poprzedzające Wielkanoc zakupy odpowiednich produktów. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięsa i wędliny, które na wielu stołach są fundamentem udanego świątecznego śniadania. W naszych zupach powinna znaleźć się tradycyjna biała kiełbasa najwyższej jakości. Jak taką wybrać?

Znana polska marka Sokołów oferuje na przykład kiełbasę białą Sokołów Naturrino, która zawiera aż 94 proc. mięsa wieprzowego z dodatkiem klasycznych przypraw: pieprzu białego, majeranku i czosnku. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów, dzięki czemu stanowi zdrowy wybór, a do tego smakuje dokładnie tak, jak powinna smakować klasyczna, świąteczna biała kiełbasa, którą pamiętamy sprzed lat.

- Zawsze zwracajmy uwagę na to, co umieszczamy w sklepowym koszyku. Liczy się przede wszystkim wnętrze produktów mięsnych, czyli ich skład. Ma być jak najbliższy domowym wyrobom. W idealnym produkcie znajdziemy wysoką zawartość mięsa oraz przyprawy. Brak zbędnych konserwantów, wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających, fosforanów, a zamiast tego bogactwo przypraw to dla nas zielone światło - można kupować - mówi Simona Kus, dietetyczka kliniczna.

Pyszna chrzanowa z kiełbasą i boczkiem — warto wypróbować?

Do przygotowania zupy chrzanowej będziemy potrzebowali dobrej jakości białej kiełbasy / fot. Martyna Taras Filmsee
Do przygotowania zupy chrzanowej będziemy potrzebowali dobrej jakości białej kiełbasy / fot. Martyna Taras Filmsee

Przygotowanie zupy chrzanowej nie jest trudne, potrzebujemy do tego tylko kilku składników. Będzie to oczywiście chrzan, gotowy bulion, biała kiełbasa, plastry boczku oraz cebula i odpowiedni zestaw przypraw. Na początku gotujemy bulion na mięsie i włoszczyźnie, do niego dodajemy kiełbasę i ewentualnie ziemniaki, a także przyprawy: jeden liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, łyżkę majeranku, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu i trzy ząbki czosnku. Następnie w garnku ląduje starty chrzan. Dzięki niemu zupa staje się gęsta i nabiera charakterystycznego smaku. Gdy nasza chrzanowa nieco ostygnie zabielamy ją śmietaną. Ostatnim krokiem jest dodanie podsmażonych plastrów boczku i pokrojonego na kawałki jajka na twardo.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy