Wigilijna zupa rybna

1,5 kg różnych ryb, szklanka oleju, 2 szklanki białego wina, włoszczyzna, 2 ząbki czosnku, cebula, pomidor, szczypta szafranu, 0,5 łyżeczki suszonego tymianku, listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna czarnego pieprzu, sól, 5 dag startego parmezanu lub sera tylżyckiego.

Ryby pokroić na dzwonka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę oraz obrany i zmiażdżony czosnek. Podsmażyć nie rumieniąc, dodać ryby i dusić 15 minut, mieszając drewnianą łyżką.

Włoszczyznę obrać, umyć, rozdrobnić, zalać 2 litrami wody i ugotować wywar. Do garnka z rybami wlać wino, 2 litry wywaru z warzyw, dodać przyprawy korzenne, tymianek i gotować wszystko na małym ogniu przez godzinę.

Zupę przecedzić, a ryby przetrzeć przez sito. Doprawić szafranem, solą i pieprzem. Podawać w filiżankach, z dodatkiem grzanek. Ser do posypania zupy podać w osobnym naczyniu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas