Tego składnika nigdy nie dodawaj do wielkanocnego żurku. Wyjdzie ciężki i tłusty

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnego żurku. Jego przygotowanie nie wymaga od nas żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych, jednak każdemu zdarza się popełnić błędy, które psują smak i konsystencję naszej zupy. Jakich wpadek unikać?

Idealny wielkanocny żurek? Oto jego sekret
Idealny wielkanocny żurek? Oto jego sekret123RF/PICSEL

Co jest sekretem idealnego żurku wielkanocnego? Magda Gessler radzi

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowania do tego święta warto rozpocząć już dziś, kompletując odpowiednie składniki. Na liście tradycyjnych potraw nie może zabraknąć żurku, który w Święta Zmartwychwstania Pańskiego będzie królował na naszym stole. Co jest sekretem idealnego żurku?

Swoimi wskazówkami dotyczącymi przyrządzenia idealnego wielkanocnego żurku  podzieliła się znana restauratorka Magda Gessler w rozmowie z Faktem. Według niej przepisem na sukces jest dobry zakwas, który nada naszej zupie kwaśnego smaku i aromatu.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki
podkreśliła Magda Gessler

Tego składnika unikaj jak ognia. Zupa będzie ciężka i kaloryczna

Według słynnej restauratorki istnieje pewien popularny dodatek, którego należy unikać, podczas przyrządzania żurku. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że dodając go do zupy, psuje w ten sposób jej autentyczny smak.

“Nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany. Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
zdradziła Magda Gessler w rozmowie z "Faktem"

Śmietana to popularny dodatek, który wykorzystujemy do zagęszczenia zupy, a także złagodzenia jej smaku. Niestety jest ona dość tłusta, przez co dodana do żurku sprawi, że będzie on cięższy i bardziej kaloryczny. Pamiętajmy też, że tradycyjny wielkanocny żurek powinien być wyrazisty w smaku, a łagodzenie go śmietaną jest zwyczajnie niepotrzebne.

Żurek na żytnim zakwasie będzie gęsty i aromatyczny, a według Magdy Gessler zabielanie go śmietaną jest niepotrzebne
Żurek na żytnim zakwasie będzie gęsty i aromatyczny, a według Magdy Gessler zabielanie go śmietaną jest niepotrzebneMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Idealny żurek wielkanocny. Jakie jeszcze błędy popełniamy?

Często popełniamy błędem, jest niedoprawienie zupy, jednak żurek wielkanocny musi być kwaśny, słony i lekko pikantny. Nie bójmy się dodać nieco większej ilości soli lub zakwasu do zupy, ale pamiętajmy, by robić to powoli.

Innym błędem, który Polacy nagminnie popełniają, chcąc skrócić czas przygotowania żurku, jest sięganie po kostki rosołowe. Pamiętajmy, że nic nie zastąpi aromatu naturalnego i długo gotowanego bulionu, nie wspominając już o negatywnych skutkach zdrowotnych spożywania kostek rosołowych.

„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas