Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach

Na Sardynii, gdzie długość życia jest ponadprzeciętna, mówi się o niej, że to eliksir długowieczności. Nie jest to żaden tajemniczy „sok z gumijagód”, lecz pyszna, pożywna i zdrowa zupa. Nie musisz jechać do Włoch, by cieszyć się jej smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Z tym przepisem z powodzeniem zrobisz ją w domu.

Jak zrobić zupę minestrone?
Jak zrobić zupę minestrone?123RF/PICSEL

Sardynię zalicza się do tzw. niebieskiej strefy, czyli miejsc, gdzie żyje najwięcej 100-latków. Na taką długowieczność wpływa rzecz jasna wiele czynników m.in. klimat, brak stresu, pogoda ducha i dieta. Bez wątpienia łatwy dostęp do zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia.

Sardyńczycy skrzętnie korzystają z darów natury, których na tamtejszej ziemi i w morzu jest pod dostatkiem.

Jednym z ulubionych posiłków osób mieszkających na Sardynii jest minestrone, nazywana zupą długowieczności. Z czego się składa, jak ją przyrządzić i jak smakuje?

Minestrone, czyli zupa długowieczności - składniki

  • 6 szklanek wody
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 7 łyżek oliwy
  • 0,5  szklanki suszonego, obranego bobu
  • 0,5  szklanki fasoli borlotto
  • 1 szklanka makaronu typu acini di pepe
  • ¼ szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka kopru włoskiego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki listków bazylii
  • 2 łyżeczki zmielonego czosnku
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • pół łyżeczki soli i pieprzu
Zupę długowieczności często jada się na Sycylii
Zupę długowieczności często jada się na Sycylii123RF/PICSEL

Minestrone, czyli zupa długowieczności - przepis

Fasolę, ciecierzycę i bób należy moczyć w wodzie przez całą noc. Po tym czasie wszystko odcedzamy, dokładnie płuczemy i wsypujemy do garnka. Cebulę siekamy w kostkę, to samo robimy z marchewką, czosnkiem i selerem naciowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekane warzywa. Po zrumienieniu warzyw wsypujemy je do garnka.

Do tego samego garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, pomidory z puszki, koper i bazylię. Wlewamy wodę, by zakryła znajdujące się w garnku warzywa. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy moc pod garnkiem i gotujemy bez przykrycia przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas