Powrót zupy rumfordzkiej na salony. Ogrzewa zziębnięty żołądek
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Ekonomiczna zupa rumfordzka to potrawa dla miłośników dań jednogarnkowych. Smakiem konkuruje z najlepszą grochówką, kapuśniakiem, a nawet bigosem. Każda łyżka pełna jest sycących i smakowitych składników, które rozgrzewają od środka i likwidują ssące uczucie głodu. Jak przygotować zupę rumfordzką w domu? Sprawdź teraz.
Zupa rumfordzka - historia
Benjamin Thompson, hrabia Rumford, to autor przepisu na pożywną i pełną smaku zupę rumfordzką. Receptura pojawiła się w XIX wieku, szybko zyskując rozgłos oraz popularność wśród tanich racji żywnościowych żołnierzy stacjonujących w Europie Środkowej. Z czasem zaczęto ją także podawać więźniom, robotnikom oraz biednym i bezdomnym.
Czym jest zupa rumfordzka? Po dokładnym przyjrzeniu się składnikom danie nieco przypomina połączenie grochówki oraz krupniku. Charakterystycznie gęsta i zbita konsystencja i wysoka kaloryczność już po kilku łyżkach zapycha nienasycony żołądek. Przepis doskonale łączy oszczędność na składnikach drogich, które sprytnie uzupełnia mnogością tanich dodatków. Pierwotna wersja dania składała się przede wszystkim z owsa, suszonego grochu i warzyw. Dopiero po latach dodano do niej ziemniaki, ryż, kaszę czy kapustę.
Tani obiad dla ubogich
Połączenie sycących ziemniaków i gęstego ryżu to doskonały patent na przygotowanie dania, które rozprawi się z wilczym głodem na długo. Świetnie komponują się zwłaszcza w rozgrzewającej zupie rumfordzkiej. To danie, które nie wymaga zbyt dużego nakładu finansowego, a efekt pozytywnie zaskakuje.
Zupa rumfordzka - składniki
- 150 g ryżu białego
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia puszka białej fasoli
- 1 średnia puszka czerwonej fasoli
- 300 g marchewki
- 300 g selera
- 300 g korzenia pietruszki
- 2,5 l rosołu z kości lub bulionu
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 gałązka tymianku
- 50 g masła
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie zupy rumfordzkiej
- Selera, marchewkę oraz pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki tniemy w średnią kostkę.
- W garnku zagotowujemy 300 ml osolonej wody, dodajemy ryż i przykrywamy. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i odczekujemy 20-25 minut.
- Do osobnego garnka wlewamy bulion lub rosół i doprawiamy zielem angielskim lub liściem laurowym. Dorzucamy marchew, selera oraz pietruszkę.
- Warzywa podgotowujemy w wywarze przez 10 minut i dopiero wtedy dodajemy ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, dorzucamy jeszcze białą i czerwoną fasolę.
- Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowany na sypko ryż i podaną w przepisie porcję masła.
- Zupę rumfordzką serwujemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Smacznego!
Sprawdź również: