Powrót zupy rumfordzkiej na salony. Ogrzewa zziębnięty żołądek

Zupa rumfordzka - jak przyrządzić?
Zupa rumfordzka - jak przyrządzić?123RF/PICSEL

Zupa rumfordzka - historia

Zobacz również:

    Tani obiad dla ubogich

    Sycąca zupa rumfordzka sprawi, że nie trzeba będzie szykować drugiego dania
    Sycąca zupa rumfordzka sprawi, że nie trzeba będzie szykować drugiego dania123RF/PICSEL
    • 150 g ryżu białego
    • 500 g ziemniaków
    • 1 średnia puszka białej fasoli
    • 1 średnia puszka czerwonej fasoli
    • 300 g marchewki
    • 300 g selera
    • 300 g korzenia pietruszki
    • 2,5 l rosołu z kości lub bulionu
    • 3 liście laurowe
    • 4-5 ziaren ziela angielskiego
    • 1 gałązka tymianku
    • 50 g masła
    • szczypta soli i pieprzu

    Przygotowanie zupy rumfordzkiej

    1. Selera, marchewkę oraz pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki tniemy w średnią kostkę.
    2. W garnku zagotowujemy 300 ml osolonej wody, dodajemy ryż i przykrywamy. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i odczekujemy 20-25 minut.
    3. Do osobnego garnka wlewamy bulion lub rosół i doprawiamy zielem angielskim lub liściem laurowym. Dorzucamy marchew, selera oraz pietruszkę.
    4. Warzywa podgotowujemy w wywarze przez 10 minut i dopiero wtedy dodajemy ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, dorzucamy jeszcze białą i czerwoną fasolę.
    5. Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ugotowany na sypko ryż i podaną w przepisie porcję masła.
    6. Zupę rumfordzką serwujemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Smacznego!
    „Ewa gotuje” SerwatczankaPolsat