Zupy rodem z PRL-u. Jakie przepisy warto odtworzyć?

Po pierwszych wyborach parlamentarnych w 1989 roku, zaczęliśmy "masowo" rezygnować z tego, co kojarzyło się z PRL-em. Dotyczy to również ówczesnej kuchni. Dzisiaj chcę zabrać was w kulinarną podróż sentymentalną i podzielić się przepisami na zupy.

Pomidorowa z makaronem? Spróbuj tej z przepisu Ewy Wachowicz
Pomidorowa z makaronem? Spróbuj tej z przepisu Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Po upadku PRL-u "zachłysnęliśmy" się wszystkim, co zachodnie. Na szczęście obecnie coraz częściej wracamy do starych, sprawdzonych przepisów. Myśląc o tamtym okresie, do głowy przychodzą mi przede wszystkim takie zupy, jak: pomidorowa, krupnik i zalewajka. Na początku prezentuję przepis na zalewajkę. Niektórzy uważają, że jest to uboższa wersja żurku. Poniżej przepis na tę zupę na ozorkach.

Zupę na ozorkach podaj z kleksem śmietany
Zupę na ozorkach podaj z kleksem śmietanyArchiwum autora

Opis przygotowania zalewajki:

  1. Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut. 
  2. Po tym czasie pozbyć się całego wywaru, a ozorki ponownie zalać wodą. 
  3. Przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. 
  4. Ponownie postawić na kuchence - tym razem na jakieś 2 godziny.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
  6. Wrzucić do drugiego garnka, zalać wywarem z ozorków i ugotować. 
  7. Ozory wystudzić, obrać z błonek i pokroić na drobne kawałki. 
  8. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami przełożyć pokrojone ozorki i wlać zakwas na barszcz - tylko klarowny płyn, bez mącznego osadu. 
  9. Zakwasu nie za dużo. Przykryć i zagotować. 
  10. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  11. Na samym końcu wrzucić garść posiekanego koperku. 

Zalewajkę podawać z kleksem gęstej śmietany. Całość udekorować gałązką koperku.

Smak PRL-u. Przepis na zupę pomidorową

Kolejna propozycja to zupa pomidorowa. W lecie robię ją na świeżych pomidorach, a teraz polecam te z puszki lub passatę. Ja mam domowy przecier, który zrobiłam w sezonie. Teraz używam go do przygotowywania zupy.

Opis przygotowania zupy pomidorowej:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. 
  2. Gdy stanie się szklista, dodać pomidory z puszki i smażyć dalej. 
  3. Po chwili zalać bulionem i zagotować. 
  4. Następnie zmiksować  na gładki płyn. 
  5. Zahartować śmietanę gorącą zupą  i przelać do garnka. 

Zupę pomidorową podawać z makaronem lub ryżem.

Krupnik na wędzonych żeberkach

Krupnik to ulubiona zupa mojej córki. To dla niej robię jego różne wersje. Dzisiaj przepis na jedną z najsmaczniejszych - na wędzonych żeberkach.

Krupnik na wędzonych żeberkach
Krupnik na wędzonych żeberkachArchiwum autora

Opis przygotowania:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. 
  2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. 
  3. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości. 
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  5. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. 
  6. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
  7. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. 
  8. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  9. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. 
  10. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. 
  11. Dodać mięso. 
  12. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Barszcz jak u babci. Podany z tłuczonymi ziemniakami

Ponieważ moi rodzice posiadali gospodarstwo rolne, to warzyw mieliśmy pod dostatkiem. To też nieodłączny składnik zup. Buraki ćwikłowe stanowią podstawę barszczu czerwonego, zabielanego. Proponuję serwować go z tłuczonymi ziemniakami.

Barszcz warto przygotować nie tylko w wigilię
Barszcz warto przygotować nie tylko w wigilięArchiwum autora

Opis przygotowania barszczu:

  1. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. 
  2. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym). 
  3. Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). 
  4. Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. 
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). 
  6. Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.

Barszcz podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.

Polacy uwielbiają zupy, a wiele przepisów odeszło do lamusa wraz z upadkiem PRL-u. I chociaż tamte czasy wielu nie kojarzą się najlepiej, to pod kątem kulinarnym warto do nich powrócić. Mam nadzieję, że powyższe przepisy przypadną wam do gustu.

Quiz: Tym zajadaliśmy się w PRL-u. Ile z tych potraw pamiętasz?

Quiz: Tym zajadaliśmy się w PRL-u. Ile z tych potraw pamiętasz?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas