Zamiast bułki tartej. Trzy pomysły na panierkę do kotletów mielonych

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Chcesz wprowadzić urozmaicenie do swojej kuchni? Czasem wystarczy drobna zmiana a klasyczne danie, takie jak kotlety mielone, nabierze nowego, ciekawego smaku. Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych? Sprawdź trzy ciekawe alternatywy.

Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych?
Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych?123RF/PICSEL

Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych?

Klasycznym sposobem panierowania kotletów mielonych jest otaczanie ich w bułce tartej. Jednak czasem ze względów zdrowotnych musimy ją wyeliminować z diety, a czasem po prostu brakuje jej w kuchni. Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych? Możliwości jest kilka, a każde z nich to odmienne walory smakowe, które urozmaicą twój jadłospis.

Panierka do kotletów mielonych z migdałów

Czym zastąpić bułkę tartą w panierce do kotletów mielonych? Świetnie sprawdzą się migdały. Wystarczy zetrzeć migdały w młynku do orzechów. Kotlety mielone najpierw maczaj w jajku, a następnie obtocz je w zmielonych migdałach. W przypadku tej panierki szczególnie zwracaj uwagę na temperaturę smażenia, jeśli będzie ona zbyt wysoka panierka może zacząć się przypalać.

Zobacz również: Przepis na kotlety mielone

Alternatywa dla bułki tartej. Panierka z chipsów

Chipsy to nie tylko słona przekąska idealna na imprezę ze znajomymi czy filmowy wieczór. Chipsy można wykorzystać także do przygotowania panierki do kotletów mielonych. Najlepiej sprawdzą się chipsy o smaku paprykowym. Wystarczy drobno pokruszyć zawartość jednej dużej paczki ziemniaczanych talarków, a następnie panierować kotlety mielone, maczając je najpierw w jajku, a później w pokruszonych chipsach.

Chipsy sprawdzą się jako panierka do kotletów mielonych
Chipsy sprawdzą się jako panierka do kotletów mielonych123RF/PICSEL

Panierka z ciecierzycy do kotletów mielonych

Na bezglutenowej diecie świetnie sprawdza się też panierka z ciecierzycy. Aby ją przygotować należy w blenderze rozdrobnić ciecierzycę do postaci mąki z łyżką słodkiej papryki i ulubionymi ziołami. Następnie wystarczy obtoczyć kotlety mielone w panierce z ciecierzycy.

Panierka z migdałów, ciecierzycy czy chipsów to ciekawe alternatywy, jeśli zabraknie ci bułki tartej lub zechcesz wyeliminować z diety gluten. Taka panierka sprawi, że klasyczne kotlety mielone nabiorą nowego, ciekawszego smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas