Co zrobić, by panierka była idealna?

Na pierwszy rzut oka zrobienie panierki wydaje się być prostym zadaniem. Dlaczego więc tak rzadko udaje się przygotować panierkę idealną? Zdradzamy sposób na taką, która zawsze wyjdzie wyśmienicie!

Idealna panierka do schabowego to gwarancja pysznego obiadu dla całej rodziny
Idealna panierka do schabowego to gwarancja pysznego obiadu dla całej rodziny123RF/PICSEL

Idealna panierka do schabowego musi dobrze trzymać się mięsa - trzeba więc je odpowiednio przygotować. Mięso należy mocno rozbić pod folią spożywczą, na ok. 5 milimetrów. Następny krok to przygotowanie trzech płaskich naczyń, do których wsypiemy bułkę tartą, mąkę oraz wlejemy jajko.

Prosty przepis na panierkę idealną. Zawsze się udaje!

Przygotowane wcześniej kawałki mięsa zanurzamy w naczyniach w odpowiedniej kolejności. Najpierw wkładamy je do naczynia z mąką, później z jajkiem i na końcu do tego z bułką tartą. Kolejność ma ogromne znaczenie, bo pozwala na uzyskanie idealnej struktury i dobrej przyczepności chrupiącej warstwy do mięsa.

SEKRET: Panierka nie musi wcale ściśle przylegać do mięsa! Wystarczy, że będzie lekko przyklejona do jego powierzchni - to gwarancja, że wyjdzie chrupiąca i delikatna. 

Mięso obtoczone w panierce należy smażyć lub piec w piekarniku. Obracamy je dopiero wtedy, gdy po smażonej lub pieczonej stronie zarumieni się na złocisto. By urozmaicić panierkę, możesz dodać do bułki tartej soli, pieprzu i ulubionych ziół. 

Smacznego! 

„Ewa gotuje”: Fish piePolsat

***
Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas