Reklama

Reklama

Co zrobić, by panierka była idealna?

Na pierwszy rzut oka zrobienie panierki wydaje się być prostym zadaniem. Dlaczego więc tak rzadko udaje się przygotować panierkę idealną? Zdradzamy sposób na taką, która zawsze wyjdzie wyśmienicie!

Idealna panierka do schabowego musi dobrze trzymać się mięsa - trzeba więc je odpowiednio przygotować. Mięso należy mocno rozbić pod folią spożywczą, na ok. 5 milimetrów. Następny krok to przygotowanie trzech płaskich naczyń, do których wsypiemy bułkę tartą, mąkę oraz wlejemy jajko. 

Prosty przepis na panierkę idealną. Zawsze się udaje!

Przygotowane wcześniej kawałki mięsa zanurzamy w naczyniach w odpowiedniej kolejności. Najpierw wkładamy je do naczynia z mąką, później z jajkiem i na końcu do tego z bułką tartą. Kolejność ma ogromne znaczenie, bo pozwala na uzyskanie idealnej struktury i dobrej przyczepności chrupiącej warstwy do mięsa. 

Reklama

SEKRET: Panierka nie musi wcale ściśle przylegać do mięsa! Wystarczy, że będzie lekko przyklejona do jego powierzchni - to gwarancja, że wyjdzie chrupiąca i delikatna. 

Mięso obtoczone w panierce należy smażyć lub piec w piekarniku. Obracamy je dopiero wtedy, gdy po smażonej lub pieczonej stronie zarumieni się na złocisto. By urozmaicić panierkę, możesz dodać do bułki tartej soli, pieprzu i ulubionych ziół. 

Smacznego! 

***
Zobacz również:

Patriotyzm na talerzu: Polskie dania, z których powinniśmy być dumni

Marzysz o świeżym pieczywie? Wykorzystaj patent z jabłkiem!

Placki ziemniaczane jak u babci. Idealnie chrupiące!

Dzięki temu trikowi banany będą dłużej świeże!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje