Zdrowe i pożywne smarowidło do chleba. Jesienią włącz do diety

Szybka i prosta w przygotowaniu, przy czym jest bardzo zdrowa. Pasta z awokado to wspaniały dodatek do chleba, a także idealny pomysł na błyskawiczną kolację. Jak zrobić smarowidło do chleba z awokado? Proponujemy dwa przepisy.

Awokado jest bardzo neutralne w smaku. Wyrazistości nadają mu dodatki
Awokado jest bardzo neutralne w smaku. Wyrazistości nadają mu dodatki123RF/PICSEL

Awokado jest coraz popularniejsze w polskich domach. I całkiem słusznie, bowiem jego regularne jedzenie wspomoże nasz układ odpornościowy, a także wątrobę, oczy i kości.

Owoc bogaty jest  m.in. w witaminy   A, B1 i K, E oraz nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6. Zawiera także:

  • fosfor, 
  • wapń, 
  • potas, 
  • kwas foliowy i pantotenowy,
  • także antyoksydant o nazwie glutation.

Dzięki zawartości licznych prozdrowotnych składników owoc bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, także włączenie do naszego jadłospisu będzie doskonałym wyborem.

Czym kierować się przy wyborze awokado?

W sklepach mamy do wyboru dwie odmiany: fuerte (zielone) oraz hass (ciemna skórka). Obie odmiany są  pyszne i pełne składników odżywczych.

Przy wyborze odpowiedniego kluczowa będzie "miękkość" miąższu. Wybrany owoc nie powinien być ani za twardy, ani za miękki.  Twardy będzie musiał kilka dni poleżeć w naszym domu, aby nadawał się do spożycia. Natomiast za miękki błyskawicznie się zepsuje, lub co gorsza już kupimy zepsuty.

Z idealnie dojrzałego awokado można przygotować pyszną pastę.
Z idealnie dojrzałego awokado można przygotować pyszną pastę.123RF/PICSEL

Prosta pasta z awokado

Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Na patelni bez tłuszczu prażymy sezam. Kiedy będzie miał złoty kolor ściągamy z gazu i dodajemy do naszego awokado. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Podajemy z tostami lub zwykłym pieczywem.

Pasta z awokado i jajkiem

Identycznie jak w poprzednim przepisie, awokado przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ łyżką. Następnie rozdrabiamy na papkę za pomocą widelca. Dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce oraz czosnek i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

"Na zdrowie": Awokado, czyli smaczliwka wdzięcznaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas