Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba
Oprac.: Natalia Siedlaczek
Uwielbiana przez dzieci i dorosłych, pyszna i prosta w przygotowaniu. Pastę z makreli można zrobić na wiele sposobów i warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne smarowidło do chleba.
Ryby nie są częstym wyborem w diecie Polaków. Najczęściej zajadamy się nimi w święta, a warto pamiętać o nich w naszej tygodniowej diecie. Zdrowe tłuszcze zawarte w rybach można "przemycić" do naszego jadłospisu m.in. za pomocą różnego rodzaju past. Najpopularniejszym wyborem zazwyczaj jest pasta z wędzonej makreli.
Wędzona makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy i minerały, m.in:
- selen
- fosfor
- magnez
- potas
- witaminy z grupy B
- witaminę A
Jak przygotować pyszną pastę z makreli do chleba?
Pasta z makreli z jajkiem na twardo
- pół wędzonej makreli
- 2 ugotowane jajka na twardo
- majonez (opcjonalnie jogurt)
- 0,5 średniej cebuli (lub cała mała)
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę.
- Ugotowane jajka kroimy w drobną kosteczkę (szybszy sposób to starcie ich na tarce na grubszych oczkach) i dodajemy do makreli.
- Następnie dodajemy dwie łyżki majonezu (jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, możemy użyć samego jogurtu lub zmieszać jogurt i majonez w proporcji pół na pół) i mieszamy.
- Następnie do naszej pasty dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość mieszamy.
Pastę dobrze jest zostawić na chwilę, aby dobrze się "przegryzła". Podawaj z dowolnym rodzajem pieczywa.
Pasta z makreli z białym serem
Sposób przygotowania:
- Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę.
- Następnie dodajemy biały ser, dwie łyżki majonezu (podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, możemy użyć jogurtu) i mieszamy składniki.
- Do naszej pasty dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość ponownie mieszamy.
Pastę dobrze jest zostawić na chwilę, aby dobrze się "przegryzła". Smakuje wyśmienicie z każdym rodzajem pieczywa.