Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba

Natalia Siedlaczek

Oprac.: Natalia Siedlaczek

Najlepsze smarowidło do chleba. Pasta z makreli na dwa sposoby
Najlepsze smarowidło do chleba. Pasta z makreli na dwa sposobyCanva ProINTERIA.PL
  • selen
  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A

Pasta z makreli z jajkiem na twardo

Składniki

  • pół wędzonej makreli
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • majonez (opcjonalnie jogurt)
  • 0,5 średniej cebuli (lub cała mała)
  • pieprz i sól do smaku
  • pół wędzonej makreli
  • 2 ugotowane jajka na twardo
  • majonez (opcjonalnie jogurt)
  • 0,5 średniej cebuli (lub cała mała)
  • pieprz i sól do smaku
  1. Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę. 
  2. Ugotowane jajka kroimy w drobną kosteczkę (szybszy sposób to starcie ich na tarce na grubszych oczkach) i dodajemy do makreli. 
  3. Następnie dodajemy dwie łyżki majonezu (jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, możemy użyć samego jogurtu lub zmieszać jogurt i majonez w proporcji pół na pół) i mieszamy.
  4. Następnie do naszej pasty dodajemy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość mieszamy. 

Pasta z makreli z białym serem

Składniki

  • 0,5 wędzonej makreli
  • biały ser
  • majonez (opcjonalnie jogurt)
  • 0,5 średniej cebuli (lub cała mała)
  • pieprz i sól do smaku
  • czerwona papryka (opcjonalnie)
  1. Pół makreli obieramy ze skóry, dokładnie wyciągamy ości i rozdrabniamy rybę. 
  2. Następnie dodajemy biały ser, dwie łyżki majonezu (podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, możemy użyć jogurtu)  i mieszamy składniki. 
  3. Do naszej pasty dodajemy  posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, przyprawy, a całość ponownie mieszamy.