Przepyszne smarowidło do chleba. Prosty i sprawdzony przepis

Jak przygotować pieczarkowe smarowidło do chleba?
Jak przygotować pieczarkowe smarowidło do chleba?Canva ProINTERIA.PL

Zobacz również:

    Pieczarkowe smarowidło do chleba - składniki

    • 20 dag pieczarek
    • jedna cebula
    • trzy jajka ugotowane na twardo
    • jedna łyżka ketchupu
    • jedna łyżka majonezu
    • jedna łyżka masła
    • jedna mała łyżka musztardy
    • cztery łyżki żółtego, startego sera
    • sól
    • pieprz
    Pasta z pieczarek to doskonały dodatek do świeżego chleba
    Pasta z pieczarek to doskonały dodatek do świeżego chleba123RF/PICSEL

    Pieczarkowe smarowidło do chleba - przepis

    1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, odstawiamy do ostudzenia, a następnie drobno kroimy. 
    2. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy nabierze nieco temperatury, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę wraz ze startymi na tarce pieczarkami. 
    3. Całość smażymy, aż warzywa się zeszklą i zredukuje się płyn na patelni
    4. Wyłączamy moc pod patelnią i czekamy, aż jej zawartość ostygnie.
    5. Wystudzone pieczarki i cebulę dodajemy do naczynia, następnie uzupełniamy je jajkami, dodajemy majonez, ketchup, musztardę, ser, sól i pieprz. 
    6. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans. Gotowe!