Przepyszne smarowidło do chleba. Prosty i sprawdzony przepis

Kanapka z żółtym serem i szynką to bez wątpienia klasyka gatunku, a z uwagi na fakt, że jest po prostu smaczna, to nader często sięgamy po nią podczas śniadania. Jednak bywają dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś nieoczywistego, dobrego i prostego w przygotowaniu. Wówczas doskonałym rozwiązaniem będzie zajadanie się kromką świeżego chleba posmarowanego pastą z pieczarek.

Jak przygotować pieczarkowe smarowidło do chleba?
Jak przygotować pieczarkowe smarowidło do chleba?Canva ProINTERIA.PL

Smarowidło do chleba w postaci pasty z pieczarek może być doskonałą alternatywną na nudne i spowszechniałe nam już śniadanie. Pieczarki w połączeniu z jajkami i żółtym serem stworzą pastę o doskonałym i wyrazistym smaku.

Co więcej - przygotowanie smarowidła jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Zatem do dzieła!

Pieczarkowe smarowidło do chleba - składniki

  • 20 dag pieczarek
  • jedna cebula
  • trzy jajka ugotowane na twardo
  • jedna łyżka ketchupu
  • jedna łyżka majonezu
  • jedna łyżka masła
  • jedna mała łyżka musztardy
  • cztery łyżki żółtego, startego sera
  • sól
  • pieprz
Pasta z pieczarek to doskonały dodatek do świeżego chleba
Pasta z pieczarek to doskonały dodatek do świeżego chleba123RF/PICSEL

Pieczarkowe smarowidło do chleba - przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, odstawiamy do ostudzenia, a następnie drobno kroimy. 
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy nabierze nieco temperatury, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę wraz ze startymi na tarce pieczarkami. 
  3. Całość smażymy, aż warzywa się zeszklą i zredukuje się płyn na patelni
  4. Wyłączamy moc pod patelnią i czekamy, aż jej zawartość ostygnie.
  5. Wystudzone pieczarki i cebulę dodajemy do naczynia, następnie uzupełniamy je jajkami, dodajemy majonez, ketchup, musztardę, ser, sól i pieprz. 
  6. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans. Gotowe! 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas