Przepyszne smarowidło do chleba. Prosty i sprawdzony przepis
Oprac.: Łukasz Piątek
Kanapka z żółtym serem i szynką to bez wątpienia klasyka gatunku, a z uwagi na fakt, że jest po prostu smaczna, to nader często sięgamy po nią podczas śniadania. Jednak bywają dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś nieoczywistego, dobrego i prostego w przygotowaniu. Wówczas doskonałym rozwiązaniem będzie zajadanie się kromką świeżego chleba posmarowanego pastą z pieczarek.
Smarowidło do chleba w postaci pasty z pieczarek może być doskonałą alternatywną na nudne i spowszechniałe nam już śniadanie. Pieczarki w połączeniu z jajkami i żółtym serem stworzą pastę o doskonałym i wyrazistym smaku.
Co więcej - przygotowanie smarowidła jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Zatem do dzieła!
Warto wiedzieć: Jak przygotować pastę z pieczonym łososiem?
Pieczarkowe smarowidło do chleba - składniki
- 20 dag pieczarek
- jedna cebula
- trzy jajka ugotowane na twardo
- jedna łyżka ketchupu
- jedna łyżka majonezu
- jedna łyżka masła
- jedna mała łyżka musztardy
- cztery łyżki żółtego, startego sera
- sól
- pieprz
Zobacz również: Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką
Pieczarkowe smarowidło do chleba - przepis
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, odstawiamy do ostudzenia, a następnie drobno kroimy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i gdy nabierze nieco temperatury, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę wraz ze startymi na tarce pieczarkami.
- Całość smażymy, aż warzywa się zeszklą i zredukuje się płyn na patelni.
- Wyłączamy moc pod patelnią i czekamy, aż jej zawartość ostygnie.
- Wystudzone pieczarki i cebulę dodajemy do naczynia, następnie uzupełniamy je jajkami, dodajemy majonez, ketchup, musztardę, ser, sól i pieprz.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans. Gotowe!