Zrób go teraz, a zimą sobie podziękujesz. Szybki, prosty i tani w przygotowaniu

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Lato to okres, kiedy możemy cieszyć się smakiem doskonale dojrzałych, świeżych i soczystych, polskich pomidorów. Niestety pod naszą szerokością geograficzną uprawa pomidorów możliwa jest wyłącznie przez kilka miesięcy w roku i zimą skazani jesteśmy na warzywa importowane. Jednak istnieje sposób, by zimą móc cieszyć się pysznym smakiem rodzimych pomidorów. Wystarczy, że zrobimy z nich teraz sok i odłożymy go na długie miesiące do spiżarni.

Zrobienie soku pomidorowego jest bardzo proste i szybkie
Zrobienie soku pomidorowego jest bardzo proste i szybkie123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory zalicza się do jednych z najzdrowszych warzyw, jakie oferuje nam natura. Doskonałe właściwości prozdrowotne w pomidorach zawdzięczamy czerwonemu barwnikowi, czyli likopenowi, który to z kolei jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Likopen opóźnia procesy starzenia, poprzez neutralizowanie wolnych rodników.

Pomidory zapobiegają rozwojowi miażdżycy dzięki kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Gdyby tego było mało, warzywa te działają antynowotworowo, obniżają ciśnienie, poprawiają odporność organizmu, wspomagają trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają kondycję skóry.

Pomidory mają mnóstwo witamin i minerałów
Pomidory mają mnóstwo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Sok pomidorowy na zimę - przepis

Składniki:

  • siedem kg pomidorów,
  • półtora selera naciowego,
  • trzy łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • czosnek granulowany.

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Robiąc sok pomidorowy, warto sięgać po mocno dojrzałe pomidory, na przykład malinowe, gdyż są one nieco słodsze niż inne odmiany. Pomidory i seler możemy przecisnąć przez wyciskarkę do warzyw lub użyć blendera, a następnie całość przetrzeć gęste przez sito, by uzyskać sok i pozostawić miąższ.

Sok pomidorowy lepiej przygotować samemu. Będziesz miał pewność co do jego składu
Sok pomidorowy lepiej przygotować samemu. Będziesz miał pewność co do jego składu123RF/PICSEL

Tak przygotowane pomidory i seler przekładamy do garnka i stawiamy na palniku o średniej mocy do momentu, aż zawartość zacznie się gotować. Kolejnym krokiem jest doprawienie pomidorów solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką w proszku - należy to robić opcjonalnie w zależności o tego, jak mocno przyprawiony sok lubimy.

Gdy po doprawieniu i zagotowaniu na wierzchu pomidorów pojawi się piana, należy całość zamieszać. Wyłączamy palnik pod garnkiem i czekamy, aż zawartość nieco się ostudzi. Następnie sok przelewamy do czystych butelek, które dokładnie zakręcamy.

Sok pomidorowy z powodzeniem można przechowywać do zimy
Sok pomidorowy z powodzeniem można przechowywać do zimy123RF/PICSEL

Butelki z sokiem pomidorowym wsadzamy do naczynia wyłożonego ściereczką i zalewamy do ¾ wysokości butelek ciepłą wodą. Naczynie z butelkami z sokiem i wodą przykrywamy i pasteryzujemy na małym ogniu. Pasteryzajca przebiega od momentu zagotowania się wody w garnku przez ok 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy butelki z sokiem i czekamy aż ostygną. Tak przygotowanym sokiem możemy cieszyć się podczas mroźnej zimy.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas