Trzymasz pomidory w lodówce? Dzięki temu trikowi będą słodkie i aromatyczne

Pomidory najlepiej jeść na bieżąco, by cieszyć się ich aromatem. W przypadku sporych zapasów pojawia się jednak pytanie, gdzie najlepiej je przechowywać, by nie straciły smaku i nie zepsuły się w krótkim czasie. Okazuje się, że wystarczy zastosować prosty trik, następnie włożyć do lodówki i gotowe.

wybór sposobu przechowywania pomidorów w większości przypadków jest podyktowanymi dwoma kwestiami - smakiem oraz świeżością
wybór sposobu przechowywania pomidorów w większości przypadków jest podyktowanymi dwoma kwestiami - smakiem oraz świeżością123RF/PICSEL

Pomidory - gdzie je przechowywać?

Pomidory są podstawą wielu sałatek i stanowią idealny dodatek do różnych przekąsek. To zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim kupujemy ich znacznie więcej niż zazwyczaj. Wówczas wielu się zastanawia, w jaki sposób przechowywać pomidory, by zachowały swój smak oraz aromat i nie zepsuły się w krótkim czasie. Niektórzy stawiają na lodówkę, bo to właśnie tam dzięki niższej temperaturze zachowują świeżość. Uważa się jednak, że to negatywnie wpływa na ich smak. Inni z kolei przechowują pomidory daleko od lodówki, by cieszyć się aromatem tych warzyw. W tym przypadku trzeba je jednak zjeść jak najszybciej.

Pomidory to jedne z ulubionych warzyw Polaków
Pomidory to jedne z ulubionych warzyw Polaków123RF/PICSEL

Prosty trik na przechowywanie pomidorów

Wniosek jest więc prosty - wybór sposobu przechowywania pomidorów w większości przypadków jest podyktowanymi dwoma kwestiami - smakiem oraz świeżością. Okazuje się jednak, że można te dwie rzeczy połączyć ze sobą i cieszyć się zarówno smacznymi, jak i świeżymi pomidorami mimo przechowywania.

Tutaj z pomocą przychodzi prosty trik, o którym mało kto wie. Za utratą smaku pomidorów w lodówce w dużej mierze odpowiada wychłodzenie. By jednak tego uniknąć, wystarczy pomidory przed włożeniem do lodówki zanurzyć na kilka minut w ciepłej wodzie mającej nawet 40-50 st. C. Następnie należy je dokładnie wytrzeć i pozostawić na jakiś czas, by nabrały temperatury pokojowej. Po tym można śmiało włożyć je do lodówki bez obaw, że stracą smak i aromat.

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas