Reklama

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Zrób pizzę z twoimi ulubionymi składnikami!

Zdjęcie

Takie ciasto przygotujesz bez trudu! /©123RF/PICSEL
Takie ciasto przygotujesz bez trudu!
/©123RF/PICSEL

Składniki:

2 szklanki mąki, paczka suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy, sól, szklanka wody

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże i mieszamy.

2. Solimy, dodajemy oliwę, wlewamy wodę, ugniatamy ciasto, aż utworzy się jednolita masa.

3. Na pół godziny odstawiamy w cieple miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.

4. Potem ciasto układamy na blachę i na to wszystkie składniki pizzy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Nasza rada:

Można zamiast wody użyć mleka.

Więcej przepisów na pizzę:

Pizza Calzone

Pizza Margherita

Pizza z patelni z salami

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia od podstaw

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (32)

Dodaj komentarz
dom400

Obojętny dom400 -

bardzo dobry przepis [url=link]pizzeria Rembertów[/url]

aromatyczne

~aromatyczne -

znacznie lepiej jest użyć świeżych drożdży (pół kostki) i rozpuścić je od razu w szklance letniej wody, do tego dodać sól, oraz szczyptę cukru. Mąkę wysypać na stolnicę i wyrabiać stopniowo dolewając wodę. A czas pieczenia 20- max 25 minut. Efekt wielokrotnie sprawdzony i gwarantowany.

Magdalena

~Magdalena -

Phi.. mój Ukochany Andrzej robi takie ciasto, że mucha nie siada. Pizza wychodzi najpyszniejsza we Wszechświecie. Żadna inna jej nie dorówna. Mniam.. pace lizać.

odkuchni

~odkuchni -

a to mój przepis na pizze :) zawsze puszysta i smaczna :P Pozdrawiam

Załączniki:
xxxlz

~xxxlz -

żenada, więcej nie chce mi sie pisać

Marek

~Marek -

Podam przepis mój. Ponieważ piekarnik to nigdy nie będzie piec drzewny, więc ogromne znaczenie mają szczegóły. Przede wszystkim należy długo wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być zbyt ciężkie i suche od mąki, bo nie wyrośnie, należy tak dobrać ilość wody, aby owszem, nie przeszkadzała w wyrabianiu, ale umożliwiała plastyczność. Zamiast dosypywania mąki, należy jedynie obsypywać palce i dalej gnieść. Gdy już się wydaje, że jest ok., podzielić na kilka kulek i dalej gnieść każdą z nich, a potem ponownie połączyć. Teraz odstawiamy do wyrośnięcia, przygotowując w międzyczasie inne składniki. Gdy ciasto wyrośnie, niestety nie kręcę nim jak w pizzeriach, gdyż to wymaga odpowiedniej wprawy, której nie mam, a ponadto boję się, że ciasto mi oklapnie podczas pieczenia. Zamiast tego po prostu rozkładam ciasto dłońmi na blasze we wszystkich kierunkach. I teraz druga najważniejsza uwaga: 250 stopni piekarnik i 12 minut na górnej półce (zwłaszcza jeśli elementy grzewcze piekarnika znajdują się u góry i stamtąd emituje on ciepło). Pizza wychodzi naprawdę dobra. Oczywiście w porównaniu z profesjonalną pizzerią to wiadomo, że aż tak nie jest, ale nie ma się czego naprawdę powstydzić. Wczoraj zrobiłem tak dobrą, że zniknęła w kwadrans.

mm

~mm -

Co za bzdura kompletna! Są tu 3 rażące błędy.

jacek

~jacek -

przepisy dla Interii to piszą chyba ci mądrzy inaczej, ale ,że ktoś pozwala aby to trafiło do czytelników to już jest po prostu debilizm. Z niektórych się śmieję , ale jak czytam niektóre bzdury np ten przepis , to szlag mnie trafia jak pomyślę ,że ktoś może z niego skorzystać . Ludzie nie korzystajcie z tych przepisów bo w 95% przypadków wyrzucicie wszystko do śmieci.

wsiowa

~wsiowa -

.... a prawdziwa włoska pizza jest plaskata, bo w ogóle bez drożdży!

zet

~zet -

powinno się piec na kamieniu a nie na blasze.

Reklama

Reklama