× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Zrób pizzę z twoimi ulubionymi składnikami!

Zdjęcie

Takie ciasto przygotujesz bez trudu! /©123RF/PICSEL
Takie ciasto przygotujesz bez trudu!
/©123RF/PICSEL

Składniki:

2 szklanki mąki, paczka suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy, sól, szklanka wody

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże i mieszamy.

2. Solimy, dodajemy oliwę, wlewamy wodę, ugniatamy ciasto, aż utworzy się jednolita masa.

3. Na pół godziny odstawiamy w cieple miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.

4. Potem ciasto układamy na blachę i na to wszystkie składniki pizzy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Nasza rada:

Można zamiast wody użyć mleka.

Więcej przepisów na pizzę:

Pizza Calzone

Pizza Margherita

Pizza z patelni z salami

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia od podstaw

Zobacz również

  • Kruche ciasto ze śliwkami

    Kruchego ciasta nie trzeba długo zagniatać. Jest gotowe, gdy zaczyna być spójne. Warto za to pamiętać, aby po rozwałkowaniu (a przed włożeniem do lodówki) ponakłuwać je widelcem. Dzięki temu... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 16

Reklama

Skomentuj artykuł: Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (31)

Dodaj komentarz
aromatyczne

~aromatyczne -

znacznie lepiej jest użyć świeżych drożdży (pół kostki) i rozpuścić je od razu w szklance letniej wody, do tego dodać sól, oraz szczyptę cukru. Mąkę wysypać na stolnicę i wyrabiać stopniowo dolewając wodę. A czas pieczenia 20- max 25 minut. Efekt wielokrotnie sprawdzony i gwarantowany.

Magdalena

~Magdalena -

Phi.. mój Ukochany Andrzej robi takie ciasto, że mucha nie siada. Pizza wychodzi najpyszniejsza we Wszechświecie. Żadna inna jej nie dorówna. Mniam.. pace lizać.

odkuchni

~odkuchni -

a to mój przepis na pizze :) zawsze puszysta i smaczna :P Pozdrawiam

Załączniki:
xxxlz

~xxxlz -

żenada, więcej nie chce mi sie pisać

Marek

~Marek -

Podam przepis mój. Ponieważ piekarnik to nigdy nie będzie piec drzewny, więc ogromne znaczenie mają szczegóły. Przede wszystkim należy długo wyrabiać ciasto. Ciasto nie może być zbyt ciężkie i suche od mąki, bo nie wyrośnie, należy tak dobrać ilość wody, aby owszem, nie przeszkadzała w wyrabianiu, ale umożliwiała plastyczność. Zamiast dosypywania mąki, należy jedynie obsypywać palce i dalej gnieść. Gdy już się wydaje, że jest ok., podzielić na kilka kulek i dalej gnieść każdą z nich, a potem ponownie połączyć. Teraz odstawiamy do wyrośnięcia, przygotowując w międzyczasie inne składniki. Gdy ciasto wyrośnie, niestety nie kręcę nim jak w pizzeriach, gdyż to wymaga odpowiedniej wprawy, której nie mam, a ponadto boję się, że ciasto mi oklapnie podczas pieczenia. Zamiast tego po prostu rozkładam ciasto dłońmi na blasze we wszystkich kierunkach. I teraz druga najważniejsza uwaga: 250 stopni piekarnik i 12 minut na górnej półce (zwłaszcza jeśli elementy grzewcze piekarnika znajdują się u góry i stamtąd emituje on ciepło). Pizza wychodzi naprawdę dobra. Oczywiście w porównaniu z profesjonalną pizzerią to wiadomo, że aż tak nie jest, ale nie ma się czego naprawdę powstydzić. Wczoraj zrobiłem tak dobrą, że zniknęła w kwadrans.

mm

~mm -

Co za bzdura kompletna! Są tu 3 rażące błędy.

jacek

~jacek -

przepisy dla Interii to piszą chyba ci mądrzy inaczej, ale ,że ktoś pozwala aby to trafiło do czytelników to już jest po prostu debilizm. Z niektórych się śmieję , ale jak czytam niektóre bzdury np ten przepis , to szlag mnie trafia jak pomyślę ,że ktoś może z niego skorzystać . Ludzie nie korzystajcie z tych przepisów bo w 95% przypadków wyrzucicie wszystko do śmieci.

wsiowa

~wsiowa -

.... a prawdziwa włoska pizza jest plaskata, bo w ogóle bez drożdży!

zet

~zet -

powinno się piec na kamieniu a nie na blasze.

darek~obarek

~darek~obarek -

za duzo wody :)

Reklama