Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy
Chleb ziemniaczany długo zachowuje świeżość. Podany ze smalcem tworzy pyszną wiejską przekąskę.
Na chleb:
- 500 g ziemniaków
- sól
- 42g drożdży
- 1 kg mąki
- sól
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 300 ml mleka
- mąka do podsypywania Na smalec:
- 2 małe jabłka
- 2 cebule
- 500 g smalcu wieprzowego
Składniki:
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, odparować, ubić. Pokruszone drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Mąkę, dwie łyżeczki soli i kolendrę umieścić w misce, zrobić zagłębienie, wlać drożdże. Lekko przysypać mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Mleko i 200 ml wody podgrzać i dodać wraz z ziemniakami do ciasta. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jeszcze raz wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić jeszcze na 10 minut. Piec w temperaturze 225 st. C przez 45 minut.
Jabłka i cebule obrać, pokroić w kostkę. Cebulę usmażyć na 2 łyżkach smalcu na złoty kolor. Dodać jabłko i smażyć razem, zmniejszyć ogień i dodać pozostały smalec, roztopić go. Dodać listki tymianku. Smalec zlać do naczynia i odstawić do zastygnięcia. Podawać do chleba ziemniaczanego