Jak pasteryzować w piekarniku?

Lato to moment, w którym zbieramy owoce, przygotowując z nich następnie przetwory. Z nich z chęcią skorzystamy późną jesienią oraz zimą. Aby jednak cieszyć się wtedy niezmiennym smakiem dżemów czy konfitur, musimy przyłożyć dużą uwagę do ich przygotowania. Jak dobrze zapasteryzować przetwory? Oto odpowiedź.

Pasteryzacja w piekarniku jest mniej popularna, ale równie skuteczna
Pasteryzacja w piekarniku jest mniej popularna, ale równie skuteczna123RF/PICSEL

Przetwory są jednym z najlepszych sposobów zatrzymania smaku lata na dłużej. Przed przygotowaniem wyrobów w słoikach warto jednak poznać sposoby, które zdecydowanie ułatwią nam tę pracę.

W jakim celu pasteryzować słoiki?

Podobny zabieg pozwala nam również na zachowanie oryginalnego smaku oraz aromatu przygotowywanych przetworów. Na czas pasteryzacji wpływa między innymi wielkość słoika. Przed przystąpieniem do prac sprawdźmy ich stan. Pozbądźmy się lekko pękniętego szkła i zardzewiałych zakrętek.

Pasteryzowanie słoików jeszcze nigdy nie było tak proste

Jednym z najpopularniejszych sposobów na pasteryzację przetworów jest podgrzewanie słoików w garnku. Tę pracę możemy sobie jednak znacznie ułatwić. Wystarczy do wekowania wykorzystać piekarnik. To znacznie wygodniejszy sposób, szczególnie jeśli przygotowaliśmy naprawdę dużo słoiczków. Do piekarnika podczas jednego procesu jesteśmy bowiem w stanie zmieścić ich o wiele więcej, niż w garnku.

Pasteryzacja, nazywana inaczej wekowaniem, jest jednym ze sposobów konserwacji
Pasteryzacja, nazywana inaczej wekowaniem, jest jednym ze sposobów konserwacji123RF/PICSEL

Jak pasteryzować w piekarniku? To nic trudnego. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub ściereczką. Następnie układamy na nim odwrócone zakrętką do góry słoiki. Pamiętajmy, aby szkło nie stykało się nie tylko ze sobą, ale również ze ściankami piekarnika.

Zwróćmy także uwagę na zawartość słoików - jeśli jest lekko chłodna, włóżmy je do zimnego piekarnika, jeśli natomiast ciepła - do nagrzanego. Piekarnik powinien zostać nastawiony na temperaturę około 120 - 130 stopni. Czas trwania pasteryzacji to 30 minut od momentu osiągnięcia zamierzonej temperatury.

Po upływie tego czasu wyłączmy piekarnik, zostawiając słoiki w środku na kolejne 30 minut. Następnie ustawiamy je w przygotowanym uprzednio, chłodnym i zacienionym miejscu dnem do góry.

Zobacz również: 

Korba na rower, odc. 4: Szlakiem Orlich Gniazd
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas