Na zaparcia, nadciśnienie i na odchudzanie. Wystarczy szklanka dziennie

Opracowanie Agnieszka Kasprzyk

Suszone śliwki cieszą się u nas dobrą opinią jako zdrowa i nietucząca przekąska. I słusznie, poprawiają perystaltykę jelit, zawierają dużo błonnika i sycą na długi czas. Sok z suszonych śliwek zachowuje wiele z ich właściwości. Oczyszcza jelita, przynosi ulgę podczas zaparć i jest cennym źródłem witamin. Podpowiadamy, jak go sporządzić i jak spożywać, by posłużył naszemu zdrowiu.

Sok z suszonych śliwek znany jest jako skuteczny lek na zaparcia. Kiedy jeszcze warto go stosować?
Sok z suszonych śliwek znany jest jako skuteczny lek na zaparcia. Kiedy jeszcze warto go stosować?123RF/PICSEL

Sok z suszonych śliwek: właściwości zdrowotne

Sok z suszonych śliwek to bogate źródło błonnika i witamin. Witamina C pozytywnie wpływa na odporność, A wzmacnia włosy, skórę, paznokcie i wzrok. Witamina K wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, natomiast witaminy z grupy B wspomagają nasz układ nerwowy. Suszone śliwki oprócz błonnika zawierają także sorbitol, który jest naturalnym środkiem przeczyszczającym. W łagodny sposób pomaga w zaparciach, zapobiegając przy okazji powstawaniu hemoroidów.

Zawartość potasu w soku z suszonych śliwek zdecydowanie dobrze wpływa na układ krwionośny i obniża ciśnienie. Udowodniły to badania przeprowadzone w 2010 roku. Suszone śliwki mają w sobie dużo więcej boru niż świeże. Dzięki temu wspierają wchłanianie wapnia i zapobiegają osteoporozie.

Sok na odchudzanie: szklanka pełna paradoksów

Szklanka soku z suszonych śliwek jest dość kaloryczna jak na sok, zawiera 164 kalorie oraz 26 g cukrów. Jednak zawartość błonnika sprawia, że jej wypicie zapewnia na długo uczucie sytości. Ważną informacją osób na diecie jest fakt, że sok ten ma niski indeks glikemiczny. Zawartość sorbitolu spowalnia wchłanianie glukozy. Wszystko to zmniejsza również ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego. Co konkretnie zawiera szklanka soku z suszonych śliwek?

  • 44 g węglowodanów (w tym 26 g cukrów); 
  • 4 g błonnika;  
  • 2 g białka;  
  • 15 mg sodu.  

Taki skład powoduje, że sok z suszonych śliwek nie tylko wspiera odchudzanie. Zapobiega też hiperglikemii i insulinooporności.

Przepis na sok z suszonych śliwek - jak go pić?

Przepis na sok z suszonych śliwek jest niezwykle prosty. Tu wystarczą dwa składniki. Do słoika wrzuć szklankę suszonych owoców i zalej pięcioma szklankami bardzo gorącej, lecz nie wrzącej wody. Po ostygnięciu zakręć słoik i odstaw na dobę. Po tym czasie możesz pić napój i zjeść z niego owoce, możesz też zblendować wszystko by uzyskać gładką konsystencję. Ze względu na kaloryczność i działanie mobilizujące jelita, soku z suszonych śliwek powinno się pić nie więcej niż szklankę dziennie. Najlepiej robić to na czczo. Efekty będą odczuwalne już po tygodniu.

Przeciwwskazania: kto nie powinien pić soku z suszonych śliwek?

Sok z suszonych śliwek to samo zdrowie, ale nie dla każdego. Osoby z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego czy pęcherzem nadreaktywnym nie powinny go pić bez konsultacji z lekarzem. Soku z suszonych śliwek powinny także unikać osoby cierpiące na biegunkę. Zwiększy on tylko tę dolegliwość.

Źródła: zdrowie.interia.pl, smaker.pl 

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas