Pamiętaj o szczypcie do porannej kawy. Wspomożesz pracę mózgu, bez trudu zgubisz boczki

Do porannej kawy warto dodać kurkumę i pieprz
Do porannej kawy warto dodać kurkumę i pieprz123RF/PICSEL

Właściwości kurkumy

Zobacz również:

    Dlaczego warto dodać kurkumę do kawy?

    Zobacz również:

    Kawa z pieprzem - cenne właściwości

    Dodatek pieprzu do kawy szybciej spali tłuszcz
    Dodatek pieprzu do kawy szybciej spali tłuszcz123RF/PICSEL

    Złote latte - smakowity przepis

    Przyprawy w kawie zwiększają jej właściwości zdrowotne
    Przyprawy w kawie zwiększają jej właściwości zdrowotne123RF/PICSEL
    • 250 ml świeżo zaparzonej czarnej kawy
    • ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
    • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    • szczypta czarnego pieprzu
    • miód, cukier lub słodzik do smaku
    1. Do małego rondelka wlewamy mleko lub napój roślinny. W kolejnym kroku dosypujemy kurkumę, cynamon, imbir oraz pieprz.
    2. Garnek stawiamy na niewielkiej mocy palnika i doprowadzamy do wrzenia, pamiętając o tym, by co jakiś czas mieszać całość.
    3. Kiedy zauważymy, że mleko z dodatkiem przypraw zaczęło się gotować, możemy zdjąć garnuszek z ognia.
    4. Za pomocą spieniacza do mleka lub miksera porządnie napowietrzamy powstałą miksturę, a następnie dolewamy do niej świeżo parzoną kawę.
    5. Tak przygotowaną kawę z kurkumą i pieprzem dosładzamy wedle uznania i przelewamy do filiżanki. Smacznego!
    Kawa jest zdrowa. W jaki sposób działa?INTERIA.TVInteria.tv