Pierniki są twarde jak kamień? Włóż do pojemnika jedną rzecz

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Przygotowanie świątecznych pierników to w wielu domach ważny rytuał. Począwszy od poszukiwania najlepszej receptury, przez pieczenie aż do dekorowania. Zapach korzennych przypraw unoszący się w mieszkaniu to jednoznaczny sygnał, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi susami. Nie możesz się już doczekać, ale jednocześnie niepokoisz się tym, że zrobione pierniczki cały czas są twarde? Znamy kilka patentów na to, jak zmiękczyć pierniki przed świętami i nie zawahamy się nimi podzielić.

Jak zmiękczyć pierniki? Jeszcze zdążysz przed świętami
Jak zmiękczyć pierniki? Jeszcze zdążysz przed świętami123RF/PICSEL

Jak piec pierniki, żeby nie były twarde?

Ciasto na pierniki jest bardzo zwarte, dlatego gotowe wypieki potrzebują czasu na leżakowanie. Z czasem zaczynają mięknąć i stają się słodkim przysmakiem, który znika z talerzy jako pierwszy. Warto jednak poznać kulinarne triki, dzięki którym można wpłynąć na to, że ciasto nie będzie aż tak twarde. Przydadzą się osobom, które nieco się zagapiły i nie zdążyły rozpocząć pieczenia pierników jeszcze w listopadzie.

  • Chcąc dowiedzieć się, jak upiec miękkie pierniczki, zwracaj uwagę na szczegóły. W recepturze uwzględniaj płynny, jak najrzadszy miód.
  • Ciasteczka będą bardziej delikatne, jeśli do masy dodasz odrobinę konfitury lub dżemu.
  • Nie wałkuj ciasta zbyt cienko. Grubsze pierniczki staną się bardziej miękkie i puszyste, a degustacja będzie wyłącznie przyjemnością.
  • Przesada w czasie pieczenia też nie jest wskazana. Przetrzymane w piecu zbyt długo ciastka staną się suche i mniej apetyczne.
Pierniczki to królowie świątecznych łakoci
Pierniczki to królowie świątecznych łakoci123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby pierniczki zmiękły? Kromka przybywa na ratunek

Wypieki schowałeś w szczelnym opakowaniu i zaglądasz do nich co jakiś czas, by sprawdzić ich stan. Boże Narodzenie już za pasem, a pierniki nadal są twarde jak kamień? Oto idealny moment, by zareagować.

Sięgnij po kromki chleba tostowego lub razowego. Umieść je w pojemniku, przekładając piernikami. Ciastka przejmą wilgoć z pieczywa, dzięki czemu szybciej zmiękną. Chleb wymieniaj raz na dwa dni.

Pierniczki zmiękną w kilka dni, ale potrzebują towarzystwa

Bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie potencjału owoców. Zadziałają na podobnej zasadzie, co pieczywo, oddając wilgoć piernikom. Przy okazji twoje wypieki zyskają przyjemny aromat. Musisz jednak pamiętać o codziennym wymienianiu owocowych kawałków. Sposobem na zmiękczenie świątecznych pierników jest włożenie do pojemnika z ciastkami:

  • dwóch ćwiartek jabłka,
  • dwóch ćwiartek cytryny,
  • kilku cząstek pomarańczy.

Wykorzystaj również kuchenne resztki. Alternatywą jest umieszczenie w puszce z piernikami owocowych skórek.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas