Hit wigilijnej kolacji. Ewa Wachowicz tak przygotowuje sałatkę śledziową
W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W oleju, w śmietanie, po kaszubsku. Można z nich również przygotować smaczną sałatkę. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" podzieliła się swoim przepisem. Sprawdź, ja zrobić sałatkę śledziową w słoikach.
Sałatka śledziowa w słoiku - składniki
- 250 g filetów śledziowych,
- sok z ½ cytryny,
- 2 cebule czerwone,
- 250 g twarogu koziego,
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz),
- 4 ogórki kiszone,
- sól,
- mięta.
SOS
- 1 szklanka majonezu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- pieprz biały.
Przygotowanie sałatki śledziowej w słoiku
- Zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem.
- Filety śledziowe pokroić w paseczki.
- Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą.
- Ułożyć na dnie szklanych słoiczków.
- Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków.
- Udekorować sosem i miętą.
Polecamy także: Najlepszy gatunek do ryby po grecku. Ości brak, a smak idealny