Hit wigilijnej kolacji. Ewa Wachowicz tak przygotowuje sałatkę śledziową

W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W oleju, w śmietanie, po kaszubsku. Można z nich również przygotować smaczną sałatkę. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" podzieliła się swoim przepisem. Sprawdź, ja zrobić sałatkę śledziową w słoikach.

Świąteczna sałatka śledziowa z burakami
Świąteczna sałatka śledziowa z burakami123RF/PICSEL

Sałatka śledziowa w słoiku - składniki

  • 250 g  filetów śledziowych,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 cebule czerwone,
  • 250 g twarogu koziego,
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz),
  • 4 ogórki kiszone,
  • sól,
  • mięta.

SOS

  • 1 szklanka majonezu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • pieprz biały.
„Ewa gotuje”: Sałatka śledziowa w słoikuPolsat

Przygotowanie sałatki śledziowej w słoiku

  1. Zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem. 
  2. Filety śledziowe pokroić w paseczki. 
  3. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą. 
  4. Ułożyć na dnie szklanych słoiczków. 
  5. Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków.
  6. Udekorować sosem i miętą.
Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas