Reklama

Żywność probiotyczna "rozjaśnia umysł"

Jednym z wiodących kulinarnych trendów w nadchodzącym roku jest żywność fermentowana. Poza walorami smakowymi, przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia, a jedną z nich jest korzystny wpływ na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, określanego przez naukowców, jako "drugi mózg".

Naukowcy określają układ pokarmowy naszym "drugim mózgiem". Wskazano m.in., że bakterie jelitowe mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, sylwetkę, ale również samopoczucie. Jak prognozuje dietetyk Jaclyn London, to zainteresowanie będzie w najbliższych miesiącach jedynie się umacniało.

Ma to również swoje odzwierciedlenie w kulinariach, eksperci przewidują, że jednym z wiodących trendów będzie żywność fermentowana, która korzystnie wpływa na pracę naszego "drugiego mózgu". Do włączenia do codziennej diety produktów takich jak kiszonki czy kefiry zachęca specjalistka ds. żywienia, Sara Ding.

- Wcześniej specjaliści uważali, że bakterie jelitowe są odpowiedzialne głównie za procesy trawienne. Obecnie jednak coraz częściej wskazuje się, że bakterie jelitowe mają wpływ na ogólny stan zdrowia - od prawidłowej masy ciała, po jasność umysłu - wyjaśnia Sara Ding.

Reklama

Jedną z korzyści włączenia do diety żywności probiotycznej jest zapobieganie lub leczenie stłuszczenia wątroby. Jak wskazuje Ding, jest to coraz bardziej powszechna dolegliwość. Inną dolegliwością, której łagodzenie może wspomóc żywność probiotyczna jest zespół jelita drażliwego.

- Zespół jelita drażliwego jest dość częstym zaburzeniem trawienia. Dzięki wyeliminowaniu z diety przetworzonej żywności, włączeniu produktów z wysoką zawartością błonnika i żywności probiotycznej objawy zespołu jelita drażliwego mogą się znacznie zmniejszyć - wyjaśnia ekspert.

Probiotyki powinny stanowić istotny element diety tych, którzy chcą stracić na wadze.

- Probiotyki mogą pomóc schudnąć. Jedząc więcej probiotyków, można zwiększyć ilość zdrowych bakterii jelitowych w układzie trawiennym - wyjaśnia Ding.
Co ciekawe są one również istotnym elementem w menu osób zmagających się z chorobami układu oddechowego.

- Jeśli cierpisz na częste bóle gardła, alergie, astmy i różne zaburzenia układu oddechowego, są to oznaki nierównowagi flory jelitowej. Aby wspomóc proces leczenia i zapobiec nawrotom tych dolegliwości należy wyeliminować z diety przetworzoną żywność, za to zwiększyć ilość produktów bogatych w witaminę C. Istotne jest również wprowadzenie żywności probiotycznej, która pozwoli przywrócić równowagę flory jelitowej - radzi Sara Ding.

Innym powodem, dla którego warto sięgać po tego rodzaju żywność jest poprawa pracy mózgu i koncentracji.

- Żywność probiotyczna "rozjaśnia umysł'. Badania pokazują, że nasze jelita to nasz drugi mózg. Kiedy nasze jelita są zdrowe, nasz mózg jest zdrowy. Probiotyki pomagają regulować funkcje neurologiczne, co oznacza, że gdy pożywienie jest zdrowe, nasz mózg jest zdrowy. Probiotyki pomagają regulować funkcje neurologiczne, co oznacza, że spożywanie większej ilości probiotyków może oczyścić umysł i poprawić koncentrację" - zapewnia ekspert.

Zatem w codziennej diecie powinno znaleźć się miejsce dla jogurtów, kefirów, kimchi, produktów fermentowanych, pasty miso. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy