Reklama

Reklama

Najciekawsze przepisy na muffinki

Muffiny - mini torciki Sachera

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 200 g gorzkiej czekolady,
- 35 g masła,
- 75 g cukru,
- 1 szczypta soli,
- 1 jajko,
- 75 g mąki,
- 1 na czubku noża proszku do pieczenia,
- 100 g konfitury morelowej,
- 10 g tłuszczu kokosowego,
- perełki do dekoracji

Przygotowanie:

50 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę stopić w rondelku na słabym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Dodać cukier, sól, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Foremki papierowe umieścić w formie na 12 muffin. Ciasto rozdzielić do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20 minut.

Konfiturę zmieszać z 2-3 łyżkami wody, zagotować, przetrzeć przez sito. Muffinki wyjąć z papierowych foremek, posmarować konfiturą i odstawić, aby ostygły. 150 g czekolady posiekać i wraz z tłuszczem kokosowym roztopić w gorącej kąpieli. Muffinki nadziewać na patyczek i zanurzać w czekoladzie. Dekorować perełkami i odstawiać do zastygnięcia.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje