Najciekawsze przepisy na muffinki

Delikatne muffinki maślane

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 1/2 kostki drożdży (21 g),
- 4 łyżki + 125 g cukru,
- 100 g masła,
- 125 ml mleka,
- 5 łyżek śmietany,
- 1 szczypta soli,
- 300 g mąki,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 50 g płatków migdałowych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Drożdże wyrobić z łyżką cukru. 50 g masła stopić, zdjąć z pieca. Dolać mleko i śmietanę. Mąkę, sól, 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny i jajko umieścić w misce. Dodać mieszankę mleczną i drożdże i natychmiast wyrobić za pomocą robota na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w cieple miejsce. Foremkę dobrze natłuścić.

Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 części. Formować w kulki i umieszczać we wgłębieniach blachy. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut. Z żółtka i 125 g cukru zrobić posypkę. 50 g masła stopić. Końcem łyżki w każdej muffince zrobić wgłębienie i wlać masło. Posypać przygotowaną posypką. Piec 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Nieco ostudzić i uwolnić z formy. Muffinki umieścić w papierowych foremkach.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje