Smaczliwka z patelni
2 owoce awokado (dawna smaczliwki); sok z 1 cytryny; 1 łyżka stołowa masła; 1 czerwona cebula; 2 łyżki usiekanego szczypiorku czosnkowego; sól i pieprz.
Awokado staje się u nas coraz bardziej popularne i coraz łatwiej dostępne. Warto wiedzieć, że dawniej nazywano je w Polsce smaczliwką wdzięczną.
Owoce kroję na pół, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki, uważając, żeby miąższ się nie pokruszył. Kroję na plastry, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny.
Rozgrzewam na patelni masło i obsmażam awokado z obu stron (po ok. 2 min. na raczej dużym ogniu). Zdejmuję z patelni na talerz. Przykręcam ogień (ew. dodaję trochę masła), wrzucam drobno posiekaną cebulę i gdy się przeszkli kładę z powrotem awokado i smażę jeszcze chwilę razem na małym ogniu.
Na wydaniu posypuję czosnkowym szczypiorkiem (można go sobie wyhodować w kuchni - kiełkuje z ząbków czosnku).