Wielkanocne roladki z gęsi
Roladki z wędzonej piersi gęsi z farszem chrzanowo-jajecznym i marynowanymi rydzami w zalewie miodowej - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Składniki dla 4 osób: 2 wędzone piersi gęsi; 4 jajka; 2 łyżki tartego chrzanu; łyżka majonezu; łyżka natki pietruszki; łyżka kopru; 50 g marynowanych rydzów w zalewie; 2 łyżki miodu wielokwiatowego; 20 ml miodu pitnego; pół łyżeczki czerwonego pieprzu; szczypta soli czosnkowej; pieprz czarny mielony do smaku; mały pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Jajka drobno posiekać i dokładnie wymieszać z chrzanem, majonezem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Grzyby pokroić w kostkę i ponownie umieścić w zalewie, a następnie dodać koper, miód, sól i pieprz.
Piersi pokroić w cienkie plasterki. Na każdy plaster nałożyć odrobinę farszu i zawijać formując roladki. Podawać polane grzybami w zalewie miodowej, udekorowane szczypiorem.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.