Reklama

6 mitów o bólu brzucha

Pomożemy ci zweryfikować wiedzę o popularnych dolegliwościach! Łatwiej będzie wtedy im zapobiegać, a w razie potrzeby - leczyć chorobę.

To nie prawda, że...

1. Dolegliwości miesiączkowe zawsze ustępują po porodzie
Jeśli przyczyną bólów jest wąski kanał szyjki macicy utrudniający odpływ krwi, to urodzenie dziecka może przyczynić się do ich zmniejszenia. Ale uwaga! Jeśli powodem jest endometrioza, kłopoty nie ustąpią. Dolegliwości (zarówno występujących przed urodzeniem dziecka, jak i po) nie wolno lekceważyć! Należy zgłosić się do lekarza ginekologa, który za pomocą odpowiednich badań ustali przyczynę i zaleci właściwe leczenie.

Jak złagodzić przykre dolegliwości:

Reklama

stosuj odwar z kaliny koralowej - 2 łyżki suszu zalej szklanką wrzątku i gotuj przez 30 min; przecedź i wypij;

zrób ciepły okład na podbrzusze.

To nie prawda, że...

2. Ucisk w pachwinie świadczy o zapaleniu jajnika

W większości przypadków to objaw schorzenia nerek. Dodatkowo świadczą o tym: bóle w okolicy lędźwiowej i podbrzuszu, wzdęcia i wymioty, parcie na pęcherz, krwiomocz, gorączka.

Jak złagodzić przykre dolegliwości:

zażyj środek rozkurczowy i przeciwbólowy;

weź ciepłą kąpiel - także podziała rozkurczowo;

pij dużo płynów - zalegający kamień łatwiej przemieści się w drogach moczowych.

To nieprawda, że...

3. Przydatki oraz pęcherz dokuczają, gdy się przeziębisz

Prawdziwą przyczyną twoich dolegliwości są bakterie, które przedostały się do pochwy lub cewki moczowej, np. na skutek niewłaściwej higieny. Drobnoustroje wywołują bolesny stan zapalny.

Uwaga! Wyziębienie (ale także przegrzanie) organizmu pobudza namnażanie się bakterii.

Jak zapobiegać przykrym dolegliwościom:

przestrzegaj właściwej higieny intymnej i chroń obronną mikroflorę - używaj kosmetyków o pH równym 5,5 lub niższym, zawierających bakterie kwasu mlekowego, podcieraj się od przodu do tyłu;

unikaj przypadkowych kontaktów seksualnych - bo to większe ryzyko zakażenia chlamydiami.

To nieprawda, że...

4. Owrzodzenie żołądka to skutek stresów

Winne są bakterie Helicobacter pylori. Można zarazić się tymi drobnoustrojami, np. używając wspólnych naczyń z osobą zakażoną. Uwaga! Stres, nieregularne posiłki, niektóre pokarmy i palenie tytoniu sprzyjają występowaniu objawów.

Jak złagodzić dolegliwości:

przestrzegaj zaleceń specjalistów dotyczących diety w chorobie wrzodowej

stosuj kleik z siemienia lnianego - chroni śluzówkę żołądka przed działaniem bakterii;

pij napar z lukrecji (gdy tylko pojawia się ból, ale nie więcej niż 2-3 razy dziennie) - każdorazowo w ilości jednej łyżki stołowej.

To nieprawda, że...

5. Gniecenie w prawym boku to objaw choroby wątroby

W rzeczywistości takie dolegliwości często są spowodowane wzdęciem jelit, które występuje

np. w zespole jelita drażliwego lub niestrawności. Na trop schorzenia dodatkowo mogą naprowadzić: zgaga i nudności, biegunki lub zaparcia, częstsze oddawanie moczu.

Jak zapobiegać wzdęciom i innym dolegliwościom:

unikaj pokarmów, które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach - np. warzyw strączkowych, cebuli, mleka, miodu;

przy wzdęciach i biegunkach - wolno ci jeść dojrzałe owoce bez skórki, gotowane i rozdrobnione warzywa, oczyszczone produkty zbożowe (np. biały ryż) i niskotłuszczowe pokarmy;

przy wzdęciach i zaparciach - powinnaś jeść suszone owoce, surowe warzywa, otręby i produkty pełnoziarniste.

To nieprawda, że...

6. Na zgagę pomaga soda, a na niestrawność... alkohol

Fałsz w obu przypadkach! Soda zobojętnia kwaśną treść żołądkową - ale tylko na chwilę! Potem następuje jeszcze większe wydzielanie soków żołądkowych i nasilenie dolegliwości. Alkohol może wspomóc trawienie, ale pod warunkiem, że jest to czerwone wino (w ilości maksimum 3 kieliszków dziennie).

Jak zapobiegać przykrym dolegliwościom:

zgaga - jedz często małe posiłki, unikaj tłustych i ostrych pokarmów, alkoholu, kawy i napojów gazowanych, soku z cytrusów i pomidorowego, cebuli oraz czekolady; po jedzeniu powstrzymaj się od wysiłku; nie schylaj się; gdy leżysz, trzymaj głowę wysoko;

niestrawność - wzbogać posiłki o więcej warzyw i świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek), wodę niegazowaną, napar z mięty lub melisy; starannie gryź pokarmy; unikaj tłustych, przetworzonych i słodkich produktów.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zapobiegać
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy