Reklama

Reklama

Czy żurawina to tylko pyszny składnik diety? Przekonaj się, że oferuje o wiele więcej.

Choć rośnie w Polsce i jest o niej coraz głośniej, to wciąż jeszcze nie wszyscy wiemy, że ma wyjątkowo dobroczynne właściwości pielęgnacyjne.

Ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne owoce są zalecane przy zwalczaniu i profilaktyce zakażeń układu moczowego zarówno w postaci świeżych czy suszonych owoców, a także jako suplementy diety.

W kosmetyce wykorzystywany jest głównie ekstrakt z owoców żurawiny, a także olejek z jej nasion.

Reklama


- Ten coraz bardziej znany owoc wykazuje bardzo szerokie pielęgnacyjne działanie na skórę i włosy. Warto sięgać po kosmetyki z żurawiną w każdym wieku" - mówi Anna Gołębiowska-Pilch - ekspert Laboratorium "NOVA" S.C., producenta serii GoCranberry.

Właściwości naturalnych składników kosmetycznych opartych na żurawinie:

Ekstrakt z żurawiny zawiera szerokie spektrum witamin, składników mineralnych i naturalnych przeciwutleniaczy. Wśród nich znajdują się: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, naturalne przeciwutleniacze: m. in. flawonoidy i flawonole, miedź, żelazo, cynk i magnez.

W ekstrakcie z żurawiny zawartość wszystkich składników aktywnych jest wielokrotnie skoncentrowana dlatego efekty po zastosowaniu kosmetyków z jego dodatkiem są bardzo intensywne. Działa on korzystnie na wygląd skóry, doskonale nawilża, działa lifitingująco, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów oraz wzmacnia odporność skóry.

Unikatowa lista komponentów aktywnych sprawia, że ekstrakt z żurawiny jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry:

Suchej i podrażnionej - oprócz intensywnego nawilżenia skóra dostaje bogactwo witamin i składników mineralnych, co korzystnie wpływa na proces odnowienia szorstkiego naskórka,

Trądzikowej - działanie antybakteryjne i nawilżające,

Dojrzałej i zdradzającej pierwsze efekty starzenia - ze względu na działanie nawilżające i "anti-aging" (dzięki antyoksydantom ułatwiona jest odnowa komórkowa, a składniki czynne pobudzają skórę do produkcji naturalnego kolagenu, czego efektem jest zniknięcie lub spłycenie drobnych zmarszczek),

Młodej - efekt nawilżenia,

Skóry po opalaniu - ze względu na intensywne właściwości nawilżające i regenerujące.

Okolic intymnych - ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe wykorzystuje się ekstrakt z żurawiny jako naturalny, skuteczny środek zapobiegający zakażeniom strefy intymnej.

Olej żurawinowy wyróżnia się na tle innych olejów unikalną zawartością wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych (głównie linolowy (omega-3) i alfa-linolenowy (omega-6) i antyoksydantów.  Obecność kwasów tłuszczowych gwarantuje naprawę bariery lipidowej skóry, co przyczynia się do jej regeneracji, redukcji podrażnień i zmniejszenia suchości.

Regeneracja skóry, redukcja zmarszczek i nawilżenie

Regularnie stosowany sprawia, że skóra wygląda młodziej, promienniej i wolniej się starzeje. Wybierając olej koniecznie szukajmy tłoczonego na zimno, nierafinowanego surowca kosmetycznego. Tylko taki będzie naprawdę skuteczny.

- Olej z nasion żurawiny szczególnie dobrze sprawdzi się u osób z wrażliwą i alergiczną skórą, która jest odbudowywana przez lipidy i chroniona przed podrażnieniami. Jako składnik kosmetyków do włosów olejek żurawinowy świetnie zastąpi wszechobecne, ale nie zawsze pożądane silikony (syntetyczne oleje), pozostawiając włos wygładzony, lśniący i sprężysty - nadmienia Anna Gołębiowska-Pilch.

Szukajmy żurawinowych kosmetyków, tkwi w nich niesamowity potencjał pielęgnacyjny. Działanie anti-aging to tylko jedno z wielu jakie oferuje nam ten pyszny owoc.

 

Dowiedz się więcej na temat: żurawina | żurawinowe kosmetyki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje