Groźna anemia
Lekarze podkreślają, że anemię może wywołać utrata krwi, upośledzenie wytwarzania erytrocytów, lub skrócony czas życia erytrocytów. U dzieci najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza w organizmie.
Żelazo to pierwiastek, który wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie.
Pierwiastek ten jest niezbędny także do prawidłowego rozwoju układu nerwowego organizmu.
W skrajnych przypadkach niedobór żelaza może zahamować rozwój intelektualny.
Niemowlęta są najbardziej narażone na anemię pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia. Jest to tak zwana anemia fizjologiczna, kiedy zapasy zgromadzone podczas żywienia w łonie matki kończą się.
Starszaki zapadają na niedokrwistość głównie z powodu złej diety. Dlatego przygotowując posiłki dla dzieci, pamiętajmy, by znalazły się w nich produkty bogate w żelazo. Jakie? Przede wszystkim mięso, jaja i ryby. W nich bowiem znajduje się żelazo w postaci hemowej, które organizm przyswaja najłatwiej.
Co jeszcze powinno znaleźć się na talerzu dziecka? Indyk, kurczak, królik i wołowina. Jeśli rodzina jest na diecie wegetariańskiej, posiłki dla najmłodszych powinny być konsultowane z lekarzem pediatrą bądź dietetykiem.