Nieoceniony wpływ roślin strączkowych na zdrowie
Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to składniki diety, które mogą bardzo pomóc naszemu sercu, ale także podnosić płodność u osób starających się o potomstwo.
Takich informacji dostarczają badacze z St. Michael's Hospital w Toronto. Ich doniesienia o kulinarnych i kardiologicznych konsekwencjach przynosi w najnowszym numerze czasopismo "Canadian Medical Association Journal".
Najnowsze wyniki badań wskazują, że jedna porcja nasion roślin strączkowych dziennie pomaga znacząco obniżyć poziom tak zwanego "złego" cholesterolu.
Takie wnioski przynosi analiza 26 prac badawczych, w których uczestniczył ponad tysiąc ochotników.
Okazało się, że dzienna dawka 130 gramów nasion roślin strączkowych pozwala obniżyć poziom "złego" cholesterolu o około 5 procent. To oznacza zmniejszenie o 5 do 6 procent ryzyka choroby serca.
Warzyw strączkowych nie powinno też zabraknąć u osób starających się o potomstwo. Badania wykazały, że przed niepłodnością owulacyjną najlepiej chroni żelazo w nich zawarte.
Z kolei niedobór kwasu foliowego może obniżać objętość nasienia i ruchliwość plemników u mężczyzn. A jednym z najcenniejszych źródeł tej witaminy są nasiona roślin strączkowych.
Efekt jest nieco silniejszy u mężczyzn, niż u kobiet. To prawdopodobnie wiąże się z przeciętnie gorszą dietą. Dlatego też przejście na zdrowszą dietę przynosi u nich bardziej zauważalne efekty.
Jak podkreśla jeden z autorów pracy, dr John Sievenpiper z Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre, nasiona roślin strączkowych mają niski indeks glikemiczny, czyli wolno się rozkładają i wpływają na obniżenie ilości wchłanianego przez nas w posiłkach białka i zwierzęcych kwasów nienasyconych.
- Rośliny strączkowe pełnią istotną rolę w wielu tradycyjnych kuchniach, choćby śródziemnomorskiej, czy południowoazjatyckiej. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że są stosunkowo tanie - podkreśla dr Sievenpiper. Jego zdaniem, zwiększenie udziału tych nasion w naszej diecie jest w pełni uzasadnione.
Badacze z St. Michael's Hospital proponują nawet specjalną sałatkę, która pozwala te zdrowotne właściwości roślin strączkowych wykorzystać.
2 szklanki (ok 500 g) ugotowanej fasoli (może być biała - np. "jaś", czerwona - np. kidney, czarna, Romano)
1 korzeń selera (drobno pokrojony)
1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sok z jednej cytryny
1 łyżeczka oliwy extra virgin
Pieprz do smaku
Wszystko wymieszać razem w misce. Doprawić do smaku pieprzem.