Rolada z nadzieniem owocowo-grzybowym
Wspaniała na domowe przyjęcie
Sposób przygotowania
1. Jeśli masz świeże grzyby, oczyść je i pokrój. Jeśli są suszone, namocz je dzień wcześniej i ugotuj. Grzyby (świeże lub ugotowane suszone) drobno pokrój.
2. Przesmaż je na oleju z posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem.
3. Śliwki susz. zalej gorącą wodą. Odstaw na 15 min. Pokrój razem z wydrylowanymi świeżymi. Dodaj do grzybów. Podduś, zredukuj.
4. Filet natnij, tworząc płat, lekko rozbij, oprósz solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Nałóż farsz, zwiń od krótszego boku, zwiąż nicią kuchenną. Roladę obsmaż na oleju i przełóż z nim do brytfanny. Piecz 40 min w 180 st. C, obracając i podlewając wodą