Sernik z jabłkami
Teraz nie musisz wybierać między sernikiem i szarlotką!
Składniki:
- 200 g masła
- 125 g makaroników
- 100 g biszkoptów
- 1 kg jabłek
- 175 g cukru
- Sok z 1 cytryny
- 4 jajka
- 500 g twarożku
- Opakowanie cukru waniliowego
- 40 g grysiku
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
100 g masła roztopić, ostudzić. Makaroniki i biszkopty pokruszyć, zmieszać z masłem. Dno okrągłej formy (25 cm O) posmarować olejem, nałożyć ciastka z masłem, docisnąć tak, aby powstał spod ciasta. Odstawić w chłodne miejsce. Jabłka pokroić na ćwiartki. 25 g masła, 50 g cukru i sok z cytryny podgrzać w rondelku, dodać jabłka i gotować 8-10 minut. Ostrożnie mieszać.
Jabłka osączyć na sicie, sok zachować.
50 g masła roztopić, 2 jajka rozdzielić. Twaróg, 2 jajka, 2 żółtka, 75 g cukru, cukier waniliowy i grysik wymieszać, dodać sok spod jabłek i roztopione masło. Białka ubić dodając 25 g cukru. Wmieszać do masy. 3-4 łyżki masy rozsmarować na spodzie. Ciasno ułożyć jabłka jedno obok drugiego. Nałożyć pozostałą masę serową. Posypać migdałami w płatkach. Piec w 175 st. 30 minut. Następnie posypać 25 g cukru i 25 g masła w płatkach. Podnieść temp. Do 200 st. C i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć, ostudzić w formie, uwolnić z formy, oprószyć cukrem pudrem.