Sernik z jabłkami

Teraz nie musisz wybierać między sernikiem i szarlotką!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g masła
  • 125 g makaroników
  • 100 g biszkoptów
  • 1 kg jabłek
  • 175 g cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 jajka
  • 500 g twarożku
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g grysiku
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

100 g masła roztopić, ostudzić. Makaroniki i biszkopty pokruszyć, zmieszać z masłem. Dno okrągłej formy (25 cm O) posmarować olejem, nałożyć ciastka z masłem, docisnąć tak, aby powstał spod ciasta. Odstawić w chłodne miejsce. Jabłka pokroić na ćwiartki. 25 g masła, 50 g cukru i sok z cytryny podgrzać w rondelku, dodać jabłka i gotować 8-10 minut. Ostrożnie mieszać.

Jabłka osączyć na sicie, sok zachować.

50 g masła roztopić, 2 jajka rozdzielić. Twaróg, 2 jajka, 2 żółtka, 75 g cukru, cukier waniliowy i grysik wymieszać, dodać sok spod jabłek i roztopione masło. Białka ubić dodając 25 g cukru. Wmieszać do masy. 3-4 łyżki masy rozsmarować na spodzie. Ciasno ułożyć jabłka jedno obok drugiego. Nałożyć pozostałą masę serową. Posypać migdałami w płatkach. Piec w 175 st. 30 minut. Następnie posypać 25 g cukru i 25 g masła w płatkach. Podnieść temp. Do 200 st. C i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć, ostudzić w formie, uwolnić z formy, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas