Dynia nie tylko do ozdoby.
- 5 dyni Hokkaido,
- cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- seler naciowy (120 g.),
- 1 papryczka chilliłyżka oleju,
- 600 g mięsa mielonego,
- puszka pomidorów (850 ml),
- puszka fasoli Kidney (425 ml) Jedną dynię przekroić, wypestkować, obrać. Odważyć 600 g miąższu i pokroić go w kostkę. W pozostałych 4 dyniach poodcinać "wieczka". Wydrążyć je częściowo. Ostrym nożem wyciąć w dyni oczy i usta.
Czosnek, chilli i cebulę pokroić w drobną kostkę. Selera pokroić w plasterki. Olej rozgrzać na patelni. I dusić przygotowane warzywa (oprócz dyni). Dodać mięso mielone i przesmażyć. Pomidory z puszki lekko rozdrobnić i dodać. Dołożyć pokrojoną dynię. Gotować pod przykryciem prze 15 minut. Fasolkę odcedzić, opłukać, dodać 5 minut przed końcem gotowania. Gotowe danie nałożyć do wydrążonych dyń.