KUCHNIA | Piątek, 15 marca 2019 (11:32)
Niektórzy twierdzą, że białko pochodzenia zwierzęcego jest niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka i nie da się go niczym zastąpić. To nie do końca prawda. Z obserwacji wynika, że coraz więcej osób nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, przechodzi na wegetarianizm. Niektórzy już od urodzenia żywią się wyłącznie roślinami, a mimo to cieszą się zdrowiem. Rosnącą popularność takiego odżywiania widać też po ogromnej liczbie wegetariańskich restauracji i sklepów. Niektórzy rezygnują ze schabowego z powodów zdrowotnych, inni zaś ze względów etycznych. Nie można nie zauważyć, że masowa produkcja mięsa niszczy środowisko, a ilość corocznie marnowanej żywności z tego tytułu nie mieści się w głowie. Osoby, dla których temat ten nie jest obojętny, często zamiast wieprzowego sznycla, wolą zjeść klopsiki z fasoli, które są dużo zdrowsze, a przy tym bardzo pożywne. Wszyscy ci, którzy chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie lub całkowicie go wyeliminować, powinni wiedzieć, czym można zastąpić produkty zwierzęce. Pokryją one zapotrzebowanie na białko, a odpowiednio przyrządzone smakują wyśmienicie.
1 / 8
Tofu to nic innego jak sojowy odpowiednik twarożku. To jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka – aż 7 gramów w ½ kubka. Tofu możesz jeść z kanapkami lub dodać do smażonych potraw. Odpowiednio przyprawione jest naprawdę przepyszne!
Źródło: 123RF/PICSEL