KUCHNIA | Wtorek, 25 czerwca 2019 (11:31)
1 / 10
Chorwaci słyną z zamiłowania do biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ich kuchnia jest bardzo bogata i zróżnicowana, ukształtowana przez skomplikowaną historię, z wyraźnymi wpływami z państw sąsiednich. Na smak potraw, uznawanych dziś w Chorwacji za tradycyjne, oddziaływały zwyczaje kulinarne Włochów, Węgrów, Austriaków i Turków. Typową kuchnię śródziemnomorską opartą na rybach, oliwkach i owocach morza znajdziemy na Istrii, Kvarnerze i Dalmacji. Z kolei w okolicach Zagrzebia i kontynentalnej części państwa, królują przede wszystkim dania mięsne. Chorwacka kuchnia, serwowana w Dalmacji jest wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, jako dieta Śródziemnomorska. Na wybrzeżu na obiad czy kolację najlepiej wybrać się do tradycyjnej gospody, tzw. konoby. Jeśli jest prowadzona należycie, znajdziemy tam stosunkowo krótką kartę z regionalnymi smakołykami, domowe wino, sporo ludzi i skorego do żartów właściciela. Co warto zamówić, by w pełni cieszyć się smakiem tradycyjnych, chorwackich dań? Odpowiedź znajdziecie na kolejnych stronach!
Źródło: 123RF/PICSEL